Світ

Вперше в історії: у Ватикані кардинала засудили до тюрми

Вперше в історії: у Ватикані кардинала засудили до тюрми

Фото: CNS

Кардинал Анджело Беччу

Кардинала Анджело Беччу засудили до 5,5 років тюрми у справі про шахрайство під час купівлі нерухомості в елітному районі Лондона.

У суботу, 16 грудня, завершився найбільший в історії Ватикану судовий процес. Суд апостольської столиці засудив кардинала до до 5,5 років тюремного ув’язнення, передає DW.

“75-річний Анджело Беччу засуджений до п’яти з половиною років тюрми за участь в злочинній змові, шахрайство, зловживання, надання неправдивої інформації, корупцію, відмивання коштів, оприлюднення секретних документів”, – йдеться у повідомленні.

Одним з епізодів справи стали порушення та зловживання при купівлі за рахунок пожертвувань будівлі в центрі Лондона за завідомо завищеною ціною. Втрати від цієї інвестиції в купівлю нерухомості, за даними аудиторів, становили £89 мільйонів (близько €104 мільйонів).

Беччу на момент злочину був третьою людиною у Ватикані – заступником державного секретаря з загальних справ. Процес над ним і дев’ятьма його спільниками тривав понад два роки.

Зазначається, що останніми роками Папа Римський Франциск видав серію указів, спрямованих на просування фінансової прозорості Ватикану та запобігання корупції. В 2019 році він призначив главою трибуналу Ватикану Джузеппе Піннатоне – колишнього прокурора в Римі, відомого боротьбю з мафією. У 2021 році понтифік видав указ, який дозволяє судити кардиналів судом Ватикану.

Нагадаємо, наприкінці вересня Папа Франциск призначив 21 кардинала.

Раніше повідомлялося, що Папа Римський помолився з українською молоддю. Понтифік прийняв юнаків і дівчат з України, які розповіли йому про війну та ситуацію в державі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button