Світ

ВООЗ присвоїла новому штаму коронавірусу назву “Омікрон”

Технічна консультативна група Всесвітньої організації охорони здоров’я з вивчення еволюції вірусу SARS-CoV-2 присвоїла штаму коронавірусу B.1.1.529 з 32 мутаціями назву “Омікрон”. Про це повідомляє прес-служба ВОЗ, пише 1news, посилаючись на 112ua.

“Цей варіант має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим штамом порівняно з іншими”, – зазначили експерти ВООЗ.

Вони розробили низку рекомендацій у зв’язку із загрозою, що походить від мутації “Омікрон”. Зокрема, країнам пропонується зробити наступне:

– посилити нагляд і встановити послідовність, щоб краще зрозуміти циркулюючі варіанти SARS-CoV-2;

– надсилати повні послідовності генома та пов’язані метадані до загальнодоступної бази даних, такої як GISAID;

– повідомляти ВООЗ про перші випадки/кластери, пов’язані з інфінфікуванням вірусом, що викликає занепокоєння, через механізм Міжнародної системи регулювання охорони здоров’я (МСРЗ, IHR);

– за наявності потенціалу та в координації з міжнародною спільнотою проводити польові дослідження та лабораторні оцінки для покращення розуміння потенційного впливу небезпечного штаму на епідеміологію Covid-19, серйозність, ефективність заходів громадської охорони здоров’я та соціальних заходів, методів діагностики, імунних реакцій, антитіл;

– найтралізація або інші відповідні захооди.

Пересічним громадянам нагадують про необхідність зниження ризику COVID-19, включаючи перевірені заходи громадського здоров’я, такі як носіння масок, які добре сидять, гігієна рук, фізичне дистанціювання, поліпшення вентиляції приміщень, уникнення людних місць і вакцинація.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я оцінила новий варіант коронавірусу, вперше виявленого в Південній Африці і Ботсвані, як такий, що викликає занепокоєння.

Напередодні британські вчені виявили новий штам коронавірусу – B. 1.1.529, який містить 32 мутації в шиповидному білку. Цю частину вірус використовує для потрапляння в клітину організму з подальшим її зараженням. Характеристики вірусу B. 1.1.529 можуть стати підставою для серйозної стурбованості серед вчених щодо небезпеки цього штаму.

Згодом ВООЗ повідомила, що організовує спеціальну зустріч для обговорення нового штаму коронавірусу.

Back to top button