Світ

Влада та спецслужби авторитарних держав могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків

Про це свідчать результати журналістського розслідування

Влада авторитарних держав та різноманітні спецслужби могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків за допомогою шпигунської програми, розробленої ізраїльською фірмою NSO Group.

Про це свідчать результати журналістського розслідування “Проєкт Pegasus”, – інформує 1NEWS.

У розпорядження журналістського консорціуму, що включав 16 редакцій, серед яких німецькі суспільно-правові медіакомпанії NDR, WDR, видання Süddeutsche Zeitung та Die Zeit, а також правозахисні організації Amnesty International та Forbidden Stories, потрапив список із 50 тисяч телефонних номерів – потенційних цілей стеження – з кількох десятків країн.

У понад 1000 випадків власників цих номерів вдалося ідентифікувати. Серед них – високопоставлені політики, адвокати, журналісти та правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та низки інших країн.

З деякими з них зв’язались, і надали незалежним IT-експертам 44 випадковим чином обрані телефони з операційними системами iOS і Android. На 37 з них були знайдені сліди шпигунського програмного забезпечення. Смартфони Apple також вразливі для нього.

У заяві від імені NSO Group зазначається, що клієнти фірми – виключно офіційні державні організації, що використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами і викрадачами дітей.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button