Світ

Влада Китаю ввела санкції проти членів парламенту Великобританії

Санкції запроваджені у відповідь на аналогічні дії з боку «колективного заходу» – США, Британії, Канади та ЄС через ситуацію з обмеженням прав уйгурів, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Китай оголосив про санкції проти організацій і приватних осіб у Великобританії за те, що Пекін назвав «зловмисним поширенням брехні і дезінформації» про політику Китаю щодо мусульманської уйгурської меншини. Про це заявило Міністерство закордонних справ Китаю 26 березня.

Пекін, за повідомленням, ввів санкції проти чотирьох компаній і дев’ять осіб, в тому числі членів парламенту.

Цей крок став останнім в сильнішому дипломатичному протистоянні через ситуацію з правами людини в північно-західному китайському регіоні Сіньцзян.

У своїй заяві Пекін посилається на нещодавно введені Великобританією санкції проти Китаю.

«Цей крок, заснований ні на чому, крім брехні і дезінформації, який грубо порушує міжнародне право і основні норми, що регулюють міжнародні відносини, є грубим втручанням у внутрішні справи Китаю і серйозно підриває відносини між Китаєм і Сполученим Королівством», – йдеться в повідомленні.

Зазначеним особам і їх найближчим родичам заборонений в’їзд в Китай і в контрольовані ним Гонконг і Макао, їх майно в країні заморожено, а громадянам і установам Китаю заборонено мати з ними торгові відносини.

Джо Сміт Фінлі, експерт по уйгурах з університету Ньюкасла, заявила, що не шкодує про позицію, яка привела до санкцій проти неї.

«Схоже, проти мене введуть санкції уряду КНР (Китай) за те, що я говорила правду про трагедію уйгурів в Сіньцзяні і за те, що маю совість. Ну, нехай буде так. Я не шкодую, що висловилася, і мене не змусять замовкнути», – написала вона.

Цей крок є відповіддю на скоординований набір санкцій, введених Сполученими Штатами, Європейським Союзом, Великобританією і Канадою проти Пекіна через те, що західні держави вважають порушенням прав уйгурської меншини в Сіньцзяні. Пекін вже застосував санкції у відповідь проти ЄС.

Активісти і експерти ООН з прав людини заявляє, що принаймні 1 мільйон уйгурів та інших переважно мусульманських меншин містяться в таборах Синьцзяна. Влада цього регіону також звинувачують в примусовій стерилізації жінок і використання примусової праці.

Активісти і деякі західні політики звинувачують Китай у застосуванні тортур, примусової праці та стерилізації проти уйгурів. Китай неодноразово заперечував усі звинувачення в порушеннях і заявляв, що його табори пропонують професійне навчання і необхідні для боротьби з екстремізмом.

 

 

 

Back to top button