Світ

Вірменія та США домовляються про будівництво АЕС

Вірменія та США домовляються про будівництво АЕС

Фото: Вікіпедія

Мецаморська атомна електростанція у Вірменії

Єреван намагається диверсифікувати економічні відносини з міжнародними партнерами, як це робиться у сфері безпеки.


Вірменія обговорює зі США будівництво нової атомної електростанції, котра має замінити єдину вірменську АЕС у Мецаморі, збудовану наприкінці 1970-х років. Про це пише Радіо Азатутюн. 

 

За словами секретаря Ради безпеки республіки Армена Григоряна, процес перейшов до предметної фази. Наразі сторони обговорюють правову основу.

“Можу сказати, що м’яч на стороні США. Очікуємо, що внутрішні процедури в США будуть завершені, після чого ми почнемо працювати”, – сказав Григорян.

 

Чиновник наголосив, що Єреван намагається диверсифікувати економічні відносини з міжнародними партнерами, як це робиться у сфері безпеки.
 

Мецаморська атомна електростанція, яка виробляє 40% електроенергії Вірменії, має бути виведена з експлуатації у 2036 році. Вона складається з двох енергоблоків на базі сейсмостійких реакторів типу ВВЕР-440. У 2021 році блоки було модернізовано за допомогою Росатому.

 

У 2022 році Вірменія заявила про плани побудувати нову атомну електростанцію та підписала з США меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного ядерного співробітництва.

 

Вашингтон оцінює можливість будівництва в Вірменію АЕС, оснащеної малими модульними реакторами (ММР). У США наголосили, що американські технології можуть зробити Вірменію менш залежною від Росії.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 − three =

Back to top button