Світ

Військові Азербайджану з ПЗРК збили російський вертоліт у Вірменії

Внаслідок падіння Мі-24 двоє російських військовослужбовців загинули, ще один отримав поранення

Міністерство оборони Російської Федерації повідомило, що у понеділок, 9 листопада, у повітряному просторі Вірменії недалеко від кордону з Азербайджаном з переносного зенітного ракетного комплексу (ПЗРК) було збито російський військовий ударний вертоліт Мі-24.

Про це повідомляє 1NEWS.

Як повідомили у міноборони РФ, вертоліт супроводжував автоколону 102-ї російської військової бази територією Вірменії в повітряному просторі поруч з вірменським населеним пунктом Єрасх поблизу з кордоном Азербайджану. Внаслідок падіння Мі-24 двоє російських військовослужбовців загинули, ще один отримав поранення.

У Вірменії вже заявили, що допоможуть в розслідуванні обставин катастрофи російського вертольота.

“Вірменська сторона надасть всю необхідну підтримку російській стороні для виявлення обставин катастрофи російського вертольота Мі-24. Вірменія всіма інформаційними та експертними ресурсами надасть сприяння з метою з’ясування всіх обставин трагедії”, – сказала прессекретарка міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Згодом МЗС Азербайджану заявило, що російський військовий вертоліт Мі-24 був збитий азербайджанськими військовими випадково, Баку приносить російській стороні вибачення і готовий виплатити компенсацію, передає агентство “Інтерфакс”.

У Баку пояснили, що до помилки призвела низка факторів, зокрема, той факт, що політ вертольота проходив у безпосередній близькості до вірмено-азербайджанського державного кордону, в той час як в зоні нагірно-карабахського конфлікту тривають активні бойові зіткнення. Крім того, політ відбувався у темний час доби, на малій висоті, поза зоною радарного виявлення ППО, а вертольоти ВПС РФ раніше не були помічені в зазначеному районі, пояснили у МЗС Азербайджану.

“У контексті зазначених факторів і в світлі напруженої обстановки в регіоні і підвищеної бойової готовності у зв’язку з можливими провокаціями вірменської сторони, черговим бойовим розрахунком було ухвалено рішення відкрити вогонь на ураження”, – підкреслюється в заяві.

Також у Баку заявили, що азербайджанська сторона приносить вибачення російській стороні у зв’язку з даним трагічним інцидентом, який носить характер випадковості і не був спрямований проти російської сторони.

“Азербайджанська сторона висловлює щирі співчуття сім’ям загиблих членів екіпажу і бажає якнайшвидшого одужання постраждалим. Азербайджанська сторона заявляє про готовність до виплати відповідної компенсації”, – підкреслює МЗС.

Мі-24 є одним з найпоширеніших бойових вертольотів у світі, має неофіційну назву “Крокодил”. У Вірменії в місті Гюмрі діє 102-а російська військова база. 20 серпня 2010 року Росія і Вірменія продовжили термін дії договору про розміщення бази до 2044 року.

З 27 вересня у Нагірному Карабасі йдуть бойові дії. У понеділок стало відомо, що армія Азербайджана зайняла ключове карабахське місто Шуша і вийшла до Степанакерта – столиці Карабаха.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button