Світ

Війна росіянам обходиться все дорожче – The Moscow Times

Війна росіянам обходиться все дорожче - The Moscow Times

Фото: Unsplash

Ціна війни з Україною для бюджету Росії досягла нового рекорду

Повномасштабна війна Росії проти України, що триває третій рік, все дорожче обходиться російським платникам податків.

За першу половину 2024 року федеральний бюджет Росії витратив за оборонними статтями рекордні 5,3 трильйона рублів. Про це у п’ятницю, 13 вересня, пише The Moscow Times з посиланням на розрахунки на підставі даних системи “Електронний бюджет” наукового співробітника Німецького інституту проблем міжнародної безпеки Яніса Клюге.

Так, у порівнянні з першою половиною 2023 року військові витрати Росії збільшилися на 36%, або 1,4 трильйона рублів.

“У середньому на утримання армії і закупівлі зброї уряд витрачав 203 млрд рублів на тиждень, 29 млрд рублів на день, або 1,2 млрд рублів на годину, згідно з підрахунками Клюге”, – вказує видання. 

У результаті за шість місяців військова машина “з’їла” майже півтора річних бюджети програми підтримки національної економіки (3,89 трлн рублів), понад три річні бюджети всієї системи вищої освіти в країні (1,546 трлн рублів), 18 річних бюджетів національного проєкту “Охорона здоров’я” (290 млрд рублів) і більш ніж 90 річних бюджетів типового бідного регіону – такого, як, наприклад, республіка Тива (56 млрд рублів).

“Особливо різко”, вказує Клюге, підскочили “секретні витрати”, які йдуть головним чином на закупівлю зброї для фронту. Вони становлять близько 1 трлн рублів на квартал. У відкритій частині бюджету фінансування держоборонзамовлення зросло на 54% порівняно з минулим роком і на 126% щодо 2022-го.

Витрати на виплати військовим, зокрема масовий набір “добровольців” і контрактників, якими Кремль компенсує фронтові втрати, збільшилися на 25% відносно минулого року і на 175%, якщо порівнювати з 2022-м.

“Сильно злетіли витрати на міжнародне військово-технічне співробітництво, до яких може бути включено фінансування закупівель боєприпасів і ракет в Ірану і КНДР”, – зазначає Клюге.

За його оцінками, на це з бюджету витратили майже в 120 млрд рублів у першому кварталі і понад 150 млрд – у другому.

Як оцінює Клюге, до кінця року військові витрати Кремля можуть сягнути 13,3 трлн рублів, або 7-8% ВВП, що відповідає рівню військових диктатур Африки (8,2% ВВП в Алжирі, 6,3% ВВП у Південному Судані).

Польський уряд затвердив проєкт бюджету на наступний рік з рекордними витратами на оборону: майже 187 млрд злотих (приблизно 48 млрд доларів). 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen + 10 =

Back to top button