Світ

Відчинив вхід. Генерал РФ “допоміг” ЗСУ на КурщиніСюжет

Відчинив вхід. Генерал РФ допоміг ЗСУ на Курщині

Фото: Associated Press

Лапин помог Украине?

Навесні 2024 року командувач російського угрупування військ Північ генерал-полковник Олександр Лапін розпустив міжвідомчу раду, яка відповідала за оборону прикордонних регіонів.

 

Російський генерал Олександр Лапін не вперше за повномасштабне вторгнення РФ в Україну потрапляє у скандал. Восени 2022 року голова Чечні Рамзан Кадиров різко розкритикував Лапіна за відступ російських військ від Лимана та прорив ЗСУ на донецькому фронті. Навесні 2024 року Лапін розпустив міжвідомчу раду, яка відповідала за оборону прикордонних регіонів, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерело у російських службах безпеки. У серпні ЗСУ прорвали російську оборону та зайняли частину Курської області.

 

Попереджав про операцію ЗСУ

 

До ради, як пише WSJ, входили представники збройних сил та регіональні представники силових відомств. Видання зазначає, що неясно, чи допомогла б ця порада дати організовану відсіч українським військам чи ні, але без централізованого органу зусилля Москви щодо витіснення ЗСУ досі були «хаотичними та неефективними».

 

За кілька днів до настання ЗСУ у Курській області, як пише WSJ, посилаючись на так званих російських військкорів, командування Лапіна попереджало Москву, що українські війська нарощують свою чисельність на лінії фронту. Проте, за словами джерела видання, обидві сторони робили це й раніше, і попередження Лапіна проігнорували.

 

Внаслідок цього українські військові не зустріли опору на нейтральній території біля кордону, а всередині Росії не було сил територіальної оборони, які могли б уповільнити їхнє просування. Крім того, ЗСУ, заходячи до Курської області, заглушили зв’язок. Російські військові не змогли зв’язатися зі своїм командуванням і, опинившись у пастці, розсіялися лісом.

 

Відкрив ворота для України

 

При цьому війська під командуванням Лапіна, незважаючи на розвіддані про переміщення ЗСУ, не змогли зміцнити оборонні лінії або встановити міни, як робила російська армія у 2023 році, відбиваючи великий український контрнаступ. Крім того, як пише WSJ, російські війська зіткнулися з критичною нестачею бойового складу. Видання зазначає, що не лише Лапін «відчинив ворота» українському наступу, але його помилка характерна для військового керівництва Росії, часто відірваного від реалій бойових дій.

 

“Друг” Кадирова

 

Це не перший випадок, коли під командуванням Лапіна армія стикається з поганим плануванням та нестачею людей. Восени 2022 року голова Чечні Рамзан Кадиров різко розкритикував Лапіна — спочатку через те, що російські війська відступили від Лимана, а потім за пропущений генералом ЗСУ на донецькому фронті. Кадиров назвав Лапіна «бездарем» та заявив, що генерал під Лиманом не забезпечив мобілізованих бійців боєприпасами та зв’язком, а сам при цьому «відсиджувався» у Луганську. На той момент Лапін командував Центральним військовим округом. У листопаді його зняли з посади, проте вже у січні 2023 року призначили начальником Головного штабу сухопутних військ збройних сил Росії. У травні 2024 року Лапін обійняв посаду командувача Ленінградського військового округу, створеного за два місяці до цього.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − 17 =

Back to top button