Світ

Від Пітєра до Туапсе. В Росії паніка через дрониСюжет

Повідомлення про масову атаку безпілотників прийшли з кількох регіонів Росії, включаючи Підмосков’я та Санкт-Петербург.

За останню добу Росія потрапила під одну із наймасштабніших атак безпілотників. Повідомлення про роботу дронів прийшли з кількох російських регіонів, включаючи Підмосков’я та Санкт-Петербург. Зокрема, про уламки трьох дронів повідомили у Білгороді, пожежі на нафтобазі в Туапсе Краснодарського краю, збитті “українських” БПЛА у Брянській області та Адигеї, падінні дрону у Підмосков’ї.

Також через “невстановлений об’єкт” у Санкт-Петербурзі підняли винищувачі, а аеропорт Пулково більше години не приймав і не відправляв авіарейси.

У РФ вже б’ють на сполох, що це була лише прелюдія перед справжнім ударом і що безпілотники, які пролітали, могли допомогти розкрити розташування російських об’єктів ППО та їх режим роботи.

Білгород, Туапсе, Адигея, Брянська область

У Брянській області вночі 28 лютого зафіксували атаку трьох безпілотників-камікадзе. Місцева влада припустила, що дрони запустили з боку України. В результаті постраждала вежа мобільного зв’язку.

Близько півночі ще чотири безпілотники з вибухівкою впали в Білгородській області. Як повідомляє База, два з них упали біля житлових будинків та пошкодили чотири автомобілі, ще один розбився об стіну – його уламки потрапили до однієї з квартир, мешканців будинку довелося евакуювати. Четвертий дрон впав на дах супермаркету та вибухнув, після чого почалася пожежа.

У республіці Адигея також повідомили, що близько другої години ночі був зафіксований вибух у районі селища Новий. Там упав “невстановлений літальний апарат”. Рятувальники виявили на місці падіння дві вирви діаметром близько двох метрів, повідомив глава Адигеї Мурат Кумпілов.

Близько другої години ночі два безпілотники вдарили по нафтобазі Роснафти в Туапсе Красноярського краю. ЗМІ з посиланням на місцевих жителів повідомляють, що на території нафтобази з різницею в кілька секунд пролунали два вибухи і почалася пожежа, площа якої склала 200 квадратних метрів.

Влада заявила, що дрони нібито вибухнули “за сто метрів від нафтосховища”, пошкодивши лише будівлю бойлерної.

“НЛО” в районі Пітєра та Airborne під Москвою

Вдень 28 лютого через “невідомий об’єкт” у небі закрили 200 кілометрів повітряного простору над Санкт-Петербургом. Об’єкт, як пишуть ЗМІ, був схожий на великий безпілотник, він був помічений за 160-200 кілометрів від Петербурга. На його перехоплення відправили два винищувачі – Су-35 та МіГ-31, а аеропорт Пулково через інцидент тимчасово не приймав літаки. У самому місті оголосили сигнал Килим, який подають при незаконному перетині кордону або за так званої “появи НЛО”.

Ще один безпілотник упав біля об’єкту Газпрому у Підмосков’ї. Цю інформацію підтвердив губернатор Московської області Андрій Воробйов. За його словами, “це сталося поблизу села Губастово, метою, ймовірно, був об’єкт цивільної інфраструктури, він не постраждав”.

Російські ЗМІ повідомили, що БПЛА, який впав у Підмосков’ї, був український і, ймовірно, моделі UJ-22 Airborne виробництва Укрджет. Такий дрон може летіти на 800 км зі швидкістю 130-140 км/год та нести до 20 кг вибухівки. Проте, дальність керованого польоту, за інформацією ЗМІ РФ, становить лише 100 км. При цьому російські журналісти заявили, що дрон був без вибухівки і, скоріше за все, “використовувався як пробник”.

Переполох у Росії

У РФ підтвердили атаку безпілотних літальних апаратів та одразу ж звинуватили Україну. При цьому російське Міноборони заявило лише про дві “спроби застосування БПЛА”, нібито вчинені “київським режимом” у Краснодарському краї та Адигеї в ніч проти 28 лютого. В обох випадках, як запевняють в оборонному відомстві РФ, військові впоралися з ними “блискуче”.

“Підрозділами радіоелектронної боротьби ЗС РФ БПЛА були пригнічені. Обидва безпілотники втратили управління і відхилилися від траєкторії польоту. Один БПЛА впав у поле, інший безпілотник, відхилившись від траєкторії, не завдав шкоди об’єкту цивільної інфраструктури, що атакувався”, – йдеться в заяві.

У Міноборони РФ також повідомили, що небо над Санкт-Петербургом закривали “у рамках тренування”. Нібито чергові сили західної зони відповідальності за ППО відпрацювали взаємодію з цивільними органами управління повітряним рухом.

Російські пропагандисти не підтримали позицію МО РФ і заявили, що атак було набагато більше.

Російський експертний Telegram-канал Старше Едди зовсім повідомив, що сьогоднішня атака – це лише підготовка “для дестабілізації наших тилів”.

“Усі сьогоднішні НП з українськими безпілотниками, у тому числі закриття аеропорту Пулково, слід розглядати не як окремий інцидент з метою заробити хайп та порадувати внутрішню аудиторію. Все це слід розглядати як підготовку до весняного наступу ЗСУ, коли метою таких ударів буде дестабілізація наших тилів та розгін масової паніки серед росіян”, – йдеться у повідомленні каналу.

 соцсети

Зазначимо, що Україна привселюдно не взяла на себе відповідальність за атаку на територію Росії.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button