Світ

Вчені знайшли екологічний спосіб виробництва нейлону

Найпопулярнішу марку нейлону – нейлон 66 – навчилися виробляти за допомогою заліза вчені університету Огаста з США, повідомляє пресслужба Американського хімічного товариства (ACS), передає 1NEWS, посилаючись на УНН.

За словами наукового співробітника університету Аміни Алі, зараз для виробництва нейлону використовують цинк як каталізатор при першій стадії синтезу. Цинк є ключовим елементом у виробництві матеріалу, однак світові запаси цинку можуть закінчитися в найближчі 100 років.

Вчені з’ясували, що цинк можна замінити на залізо при виробництві нейлону 66. Такий нейлон застосовується для виробництва високоміцних ниток, тканин, труб, ізоляції для проводів і так далі.

Процес виробництва нейлону 66 складається з п’яти стадії, на першій з якої застосовується цинк в якості каталізатора для виробництва циклогексен. Вчені спробували замінити цинк іншими речовинами: нікелем, залізом, кобальтом, алюмінієм і міддю.

Найбільш оптимальним варіантом виявилося залізо, яке істотно знизило собівартість виробництва цинку.

Дослідники перевіряють ще одну теорію: чи можна використовувати залізну іржу для виробництва каталізатора. Якщо це спрацює, то виробництво нейлону скоротиться в ще кілька разів. Шкода екології також буде зменшена.

Back to top button