Світ

Вчені виявили нові симптоми коронавірусу

У невеликому дослідженні, проведеному іспанськими лікарями, було названо п’ять видів висипки на тілі у пацієнтів з діагнозом Covid-19. Про це пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

За словами медиків, висип найчастіше з’являлася у молодих людей і тривала кілька днів. Нерідко висип проявлялася, як червоні точки на тілі, схожі на вітряну віспу. Але дослідники були вкрай здивовані, коли відкрили так багато різновидів висипу у пацієнтів з Covid-19. Варто підкреслити, що висип на даний момент не входить в список симптомів коронавіруса.

Так, було зафіксовано багато випадків так званого “пальця Covid” – ця висип з’являлася на пальцях ніг у пацієнтів з Covid-19 навіть якщо інші симптоми хвороби відсутні. Але глава дослідження доктор Ігнасіо Гарсія-Доваль заявив, що найпоширенішою формою висипки при Covid-19 була макулопаппилярная висип, що піднімається над рівнем шкіри, що нерідко визначається на дотик. Має плоску або куполоподібну поверхню. Вона найчастіше з’являлася на торсі пацієнтів.

“Дивно було бачити кілька різних висипань, і деякі з них досить специфічні. Зазвичай висип проявляється після респіраторного прояви хвороби, тому цей симптом не підходить для діагностики Covid-19”, – говорить Гарсіа-Доваль.

Він підкреслив, що всі досліджувані пацієнти вже перебували в лікарні і мали респіраторні симптоми.

Рецензована стаття була опублікована в Британському журналі дерматології. Після цього, всіх дерматологів Іспанії попросили поділитися подробицями про пацієнтів з Covid-19, у яких була виявлена висип за останні два тижні. Таких випадків було зафіксовано 375.

Також дослідники розділили коронавірусний висип на п’ять видів:

  • Асиметричне, схоже на обмороження ураження рук і ніг, яке також може свербіти або хворіти. Зазвичай висип зустрічається у більш молодих пацієнтів, триває в середньому 12 днів. Вона виявляється на пізніх стадіях захворювання і пов’язана з легкими випадками інфекції. Така висип була виявлена в 19% випадків;
  • Спалаху дрібних пухирців, часто сверблячих, які виявляються на тулубі та кінцівках. Така висип найчастіше спостерігалася у пацієнтів середнього віку, тривала близько 10 днів і проявлялася раніше інших симптомів Covid-19. Була виявлена у 9% випадків;
  • Рожеві або білі рельєфні ділянки на шкірі, схожі на кропив’яну висип і часто сверблячі. В основному висип з’являлася на тілі, але іноді, на долонях. Було діагностовано у 19% випадків;
  • Макулопаппилярная висип – маленькі, плоскі і підняті червоні опуклості. Вони були виявлені у 47% випадків. Висип тривала близько 7 днів і проявлялася одночасно з іншими симптомами. Але зазвичай така висип спостерігався у пацієнтів з більш тяжким перебігом хвороби;
  • Ливедо (також відомий, як некроз) – плямиста червона або синя висип, у якій сітчастий малюнок. Вона є ознакою поганого кровообігу і з’являлася у літніх пацієнтів з тяжким перебігом хвороби. Висип була діагностована у 6% випадків.

“Актуальність цього дослідження полягає не стільки в тому, щоб допомогти людям самостійно діагностувати хворобу, а в тому, щоб допомогти нам глибше зрозуміти, як інфекція може впливати на людей”, – сказав президент Британської асоціації дерматологів доктор Рут Мерфі.

За словами доктора Майкла Хеда з університету Саутгемптона, висип є добре відомим побічним ефектом багатьох вірусних інфекцій, включаючи пневмонію.

“При Covid-19 висип і виразки на шкірі були діагностовані у декількох відсотків госпіталізованих пацієнтів. Ми ще не знаємо ступеня зв’язку хвороби з висипом або точну причину, чому запалення виникають у деяких пацієнтів, але не у всіх”, – заявив Хед.

Американська академія дерматології також складає список шкірних симптомів Covid-19, діагностованих її членами.

Back to top button