Світ

Вчені вперше зафіксували спалах світла під час зіткнення двох чорних дір

Вчені вперше зафіксували спалах світла під час зіткнення двох чорних дір, що раніше вважалося неможливим. Про це пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

Сила тяжіння чорних дір настільки сильна, що не дозволяє залишити її будь-яким об’єктам, навіть тим, які рухаються зі швидкістю світла, тобто і саме світло.

Через те, що вчені ніколи не можуть виявити світло під час зіткнення чорних дірок, вони навчилися фіксувати такі події за допомогою гравітаційних хвиль. Таку можливість передбачив ще Альберт Ейнштейн, однак він не вірив, що гравітаційні хвилі коли-небудь зможуть виявити. Але в 2015 році вчені вперше змогли це зробити і з того часу активно фіксують зіткнення чорних дір у Всесвіті на відстані декількох мільярдів світлових років.

Раніше, 21 травня 2019 року, вчені в Каліфорнії виявили зіткнення двох чорних дір на відстані 7,5 мільярда світлових років від Землі. Вони зафіксували цю подію під назвою S190521g. В цей же момент астрономи обсерваторії Сан-Дієго шукали у Всесвіті транзіенти – об’єкти, які змінюють яскравість. І через 34 дні після S190521g вони виявили в тому місці, де сталося зіткнення чорних дір, спалах світла. А тому такий збіг зацікавив вчених.

“Масивна чорна діра в центрі галактики J1249 + 3449, де стався спалах GW190521g, мирно “спала” на протязі довгого часу перед тим, як виник цей спалах. Він утворилася в той же час і в тому ж місці, звідки з’явилися гравітаційні хвилі. Ми вважаємо, що джерелом спалаху було злиття чорних дір, однак поки не можна виключати й інші сценарії”, — зазначив один з провідних авторів дослідження, керівник обсерваторії Zwicky Transient Facility (ZTF) Меттью Грем.

Back to top button