Світ

Вчені: внаслідок танення льодовиків з’являються бактерії, які викликають небезпечні захворювання

Через танення льодовиків на Евересті та в інших регіонах на поверхню з’являються тіла людей, які загинули в горах, а також бактерії й віруси, які викликають небезпечні захворювання. Про це повідомляє ВВС, пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Так, через глобальне потепління на Евересті експедиції починають виявляти трупи альпіністів, які намагалися піднятися на гору.

«Через глобальне потепління крижаний льодовиковий покрив і льодовики швидко тануть, а трупи, що залишилися поховані всі ці роки, тепер піддаються впливу», — сказав колишній президент Асоціації альпінізму Непалу Анг-Шерінг Шерпа.

«Я сам витягнув близько 10 трупів в останні роки з різних місць на Евересті і явно все більше і більше з них з’являються зараз», — додав чоловік, який працював на Евересті.

Вилучення тіл з вищих таборів Евересту може бути і дорогим, і складним процесом. Експерти кажуть, що спускання тіл може коштувати від 40 до 80 тисяч доларів.

Крім того, в Арктиці виявили вірус віком 30 тисяч років. Дослідники припускають, що підвищення температури може призвести до зростання смертельних архаїчних захворювань.

Зміни клімату призводять до танення ґрунтів у районах вічної мерзлоти.

За даними Національного центру даних США зі снігу й льоду, з початку двадцятого століття кількість льодовиків стрімко зменшилася. Так, наприклад, у Національному парку США Глейшер, створеному в 1910 році, кількість льодовиків скоротилася з 150 до близько 30.

Back to top button