Світ

Вчені розповіли, як хижі рослини навчились перетравлювати м’ясо

Вчені з Університету Вюрцбурга розшифрували геном венериної мухоловки, альдрованди і росички і з’ясували, як ці хижі рослини отримали здатність засвоювати корисні речовини з тваринної їжі. Про це повідомляє «Популярная механика», пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Вчені з’ясували, що у цих трьох рослин був спільний предок.

Листя хижих рослин покриті найтоншими волосками. Як тільки комаха, яка представляє інтерес для рослини, торкається такого волоска, пастка закривається. Але, що цікаво, вбивають рослини не всіх підряд: природа подбала про те, щоб вони не з’їли комах-запилювачів.

У ході дослідження вчені розшифрували геноми венериної мухоловки, альдрованди і росички і порівняли їх з іншими рослинами. Виявилося, що у трьох хижаків 60 мільйонів років тому був загальний предок «вегетаріанець».

Гени, які мільйони років тому використовувалися в коренях і листках для виявлення та засвоєння поживних речовин, тепер служать для перетравлення плоті комах. Той же механізм незалежно розвинувся і у хижаків з лататтям.

Back to top button