Світ

Вчені розповіли, як можна знизити ймовірність розвитку раку

Документ, підготовлений спільно науковцями з Всесвітнього фонду досліджень раку і співробітниками Американського інституту онкології, містить в собі рекомендації, що дозволяють найбільш дієво знизити ймовірність розвитку злоякісних пухлин в організмі людини. Про це повідомляє ukrhealth, пише 1NEWS, посилаючись на ZIK.

Розвитку ракових пухлин в 40% випадків можна запобігти, заявили вчені. Викладені в документі їх рекомендації базуються на даних останнього експертного звіту і висновку, зробленому незалежною групою експертів. Рекомендовані медичними фахівцями практики, за оцінкою дослідників, «дійсно можуть надати величезний вплив на зниження ризику розвитку раку та інших неінфекційних захворювань».

Що ж є головним у профілактиці раку на думку вчених?

Контроль над вагою. Повніти небезпечно: чим більше жиру, тим вище шанс того, що з’явиться рак. Ще 10 років був виявлений зв’язок ожиріння і 7 видів раку. Сьогоднішні дослідження розширили цей список до 12 типів онкології. Зокрема, огрядність може бути провокатором раку передміхурової та молочної залоз, шлунка, печінки, порожнини рота і глотки, кишечника, жовчного міхура, нирок, стравоходу, підшлункової залози, матки.

Рухливість. Менше сидіти – більше рухатися: це ще одне правило для тих, хто хоче уникнути онкології за рахунок власних зусиль. За підрахунками вчених, рівень помірної фізичної активності повинен бути не менше 150 хвилин на тиждень.

Відмова від шкідливих звичок. Необхідно максимально обмежити вживання фаст-фуду, а також оброблених продуктів з високим вмістом жиру, крохмалю або цукру. Слідкуйте за тим, наскільки натуральна ваша їжа, уникайте штучних добавок. Скажіть «ні» тютюну і алкоголю.

Здоровий раціон. Вчені наполягають: у щоденному харчуванні значну частину мають складати овочі, фрукти, цільнозернові і бобові.

«Люди можуть довіряти цим порадам, так як вони засновані на фактичних даних, які протягом тривалого часу послідовно підтверджувалися», – підсумувала цей звід рекомендацій співавтор проекту, співробітниця фонду доктор Джіота Мітроу.

Back to top button