Світ

Вчені: препарат, який використовували при лікуванні коронавірусу, підвищує ризик смерті

Американські вчені дійшли висновку, що використовуваний при лікуванні Covid-19 антималярійний препарат гідроксихлорохін підвищує ризик смерті серед пацієнтів. Про це йдеться в результатах дослідження, опублікованого медичним журналом The Lancet, повідомляє 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

“Госпіталізовані пацієнти з Covid-19, яких лікували антималярійним гідроксихлорохіном, були схильні до більш високого ризику смерті, ніж ті, хто його не вживав”, – йдеться у дослідженні.

Такі дані отримали вчені з Гарвардської медичної школи, Брігама і Жіночої лікарні та інших медичних закладів. Дослідники спостерігали за пацієнтами, які були госпіталізовані з Covid-19 в період з 20 грудня по 14 квітня. 14 тис. 888 хворих отримували гідроксихлорохін або хлорохін, окремо або в поєднанні з макролідом. Решта 81 тис. 144 пацієнти були в контрольній групі.

В лікарні померло близько 10 тис. 700 пацієнтів. У дослідженні взяли участь понад 96 тис. пацієнтів з 671 лікарні на шести континентах.

Після врахування безлічі факторів, у тому числі віку, раси, статі та основних станів здоров’я, ризик смертності серед пацієнтів, що вживали гідроксихлорохін, збільшувався на 34%, а ризик серйозної аритмії серця – на 137%.

Результати експерименту були оприлюднені через кілька днів після того, як президент США Дональд Трамп заявив про щоденне вживання гідроксихлорохіну для профілактики коронавірусу. Президент вживав препарат понад тиждень, всупереч попередженням Управління з контролю за продуктами і ліками США.

Лікар Білого дому доктор Шон Конлі опублікував у понеділок записку, в якій йдеться, що після обговорення аргументів “за” і “проти” гідроксихлорохіну, вони разом із Трампом дійшли до висновку про перевагу потенційної користі препарату над відносними ризиками від його вживання.

Крім лікування малярії, гідроксихлорохін також часто використовується лікарями для лікування ревматоїдного артриту і вовчака. Ліки мають серйозні побічні ефекти, включаючи м’язову слабкість і серцеву аритмію.

Back to top button