Світ

Вчені навчилися керувати блискавкою

Вчені навчилися керувати блискавкою

Фото: pixabay.com

Вчені змогли відхиляти блискавки

За допомогою лазерів вони стріляли швидкими імпульсами у грозові хмари, що допомогло відхилити розряди блискавки.

Вчені провели експеримент, під час якого їм удалося відхиляти блискавки. Для цього вони на вершині однієї з гір у Швейцарії стріляли потужними лазерними імпульсами у грозові хмари, повідомляє The Guardian.

 

Зазначається, що відкриття прокладає шлях для використання лазерних систем, щоб захистити від блискавок аеропорти, стартові майданчики та високі будинки.

 

Вчені доставили потужний лазер на вершину гори Сентіс та встановили його біля телекомунікаційної вежі заввишки 124 метри, в яку блискавка вдаряє приблизно 100 разів на рік.

 

Дослідники дочекалися штормів і з липня до вересня минулого року стріляли швидкими лазерними імпульсами в грозові хмари понад 6 годин.

 

Прилади, призначені для реєстрації ударів блискавки, показали, що під час експериментів лазер відхиляв розряди блискавки.

 

“Металеві стрижні використовуються майже скрізь для захисту від блискавки, але площа, яку вони можуть захистити, обмежена кількома метрами або десятками метрів. Якщо у нас буде достатньо енергії в лазері, можна буде охопити до кількох сотень метрів”, – каже Орельєн Хуар, фізик з Політехнічної школи в Палезо.

 

 

Вартість лазерної системи дуже висока в порівнянні з ціною простого стрижня, проте лазери можуть бути більш надійним способом спрямування розряду блискавки.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button