Світ

Важлива зброя. Що Україна просить у ФінляндіїСюжет


Питання постачання бойових літаків украй важливе для України. Винищувачі, зокрема, потрібні для захисту від атак російської авіації.

Україна офіційно попросила у Фінляндії винищувачі F/A-18 Hornet. Прохання надійшло після того, як прем’єр-міністр країни Санна Марін обговорила з нашим президентом Володимиром Зеленським можливість передачі цих бомбардувальників.

Зазначимо, що термін експлуатації винищувачів Hornet у Фінляндії добігає кінця, і їх замінять бойові літаки американського виробництва F-35. В даний час ВПС країни мають на озброєнні 62 винищувачі F/A-18.

Навіщо дозвіл США

Україна подала до Фінляндії запит на тристоронні переговори щодо винищувачів Hornet між Києвом, Гельсінкі та Вашингтоном, уточнює видання Helsingin Sanomat. Передача літаків вимагає схвалення США, оскільки вони були зроблені американською компанією.

Санна Марін, яка 10 березня несподівано відвідала Україну, заявила, що Фінляндія та Україна вже давно обговорюють питання щодо додаткової військової допомоги. При цьому відмовилася розкрити конкретні подробиці про те, які запити було зроблено Києвом.

“Звичайно, я не можу або не можу говорити тут про конфіденційні дискусії між різними країнами. Що я можу сказати загалом, так це те, що Україна попросила Фінляндію про допомогу, як вона просила всі інші країни-члени ЄС та країни-партнери , щоб отримати зброю у країну”, – сказала Марін.

Фінський прем’єр уточнила, що розуміє потреби України у важчому озброєнні для боротьби з Росією, і натякнула на термінове питання про передачу для Києва винищувачів Hornet. Але наголосила, що обговорення щодо цього пункту тільки розпочинаються, і для цього буде потрібна широка міжнародна співпраця.

Однак, точку зору прем’єра не розділили багато інших фінських лідерів.

Не все так швидко

У свою чергу президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив, що постачання фінських винищувачів в Україну ще “ні з ким не обговорювалося”. А міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто у відповідь на інформацію про можливу передачу Україні фінських винищувачів Hornet заявив, що Київ міг би отримати більше користі з інших видів військової допомоги.

“Я вважаю, що найкращий шанс допомогти Україні зараз – це інша зброя, яку можна відправити одразу. Це найголовніше”, – сказав Хаавісто.

Міністр зазначив, що фінські винищувачі, вироблені в США, можуть не зробити великого внеску після їх списання. Він нагадав, що Фінляндія планує розпочати поступову заміну свого парку винищувачів лише у 2025 році.

“Ми розрахували термін служби Hornet, які використовуються зараз, і те, як вони працюватимуть наприкінці терміну служби. Після цього мало що можна буде дати. Це моя особиста думка”, – сказав Хаавісто.

Рекорди в авіації

F/A-18 Hornet – реактивний літак, розроблений у 1970-х роках. На сьогоднішній день є головним бойовим літаком ВМС США. Також є на озброєнні низки країн Європи та Азії. У режимі винищувача він використовується в основному для супроводу та протиповітряної оборони флоту; в режимі атаки – для проектування сил, перехоплення та глибокої підтримки з повітря.

Винищувач продемонстрував свої можливості та універсальність під час операції “Буря в пустелі”, збивши ворожі літаки і згодом завдавши ударів по цілям тим самим літаком у рамках однієї місії, побивши таким чином усі рекорди тактичної авіації.

F/A-18A та C – одномісні літаки, F/A-18B та D – двомісні. Модель B використовується в основному для навчання, а модель D – це літак для атаки або розвідки. Найновіші моделі E та F були представлені у 1995 році. E – одномісний, а F – двомісний.

Всі F/A-18 можна швидко налаштувати для виконання функцій винищувача або штурмовика, або й того, й іншого за рахунок використання зовнішнього обладнання для виконання конкретних завдань. Ця можливість “множника сили” дає оперативному командиру більше гнучкості у використанні тактичної авіації в сценарії бою, що швидко змінюється.

 

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button