Світ

Вартість вугілля в Європі зросла до рекордного рівня

Вартість вугілля в Європі зросла до рекордного за останні 13 років рівня. Це сталося слідом за підвищенням цін на газ, повідомляє 1NEWS, посилаючись на 112ua.

За даними агентства, вартість вугілля, що видобувається в Європі, зросла до найвищого з 2008 року значення, тоді вперше вартість тонни вугілля перевищила 200 доларів. Зараз ціна вугілля досягла 137 доларів за тонну з поставкою в 2022 році.

Відзначається, що ціна росла в умовах високого попиту з боку електростанцій і на тлі низьких запасів палива в Європі. При цьому поставки з Австралії, Південної Африки і Колумбії “ускладнені”. Також на ситуацію впливає зниження імпорту з Росії.

Раньше повідомляти, що вугільні ТЕС в Україні забруднюють повітря більше, ніж всі країни ЄС, Туреччини та Західних Балкан разом узятих. А найбруднішою електростанцією Європи є Бурштинська ТЕС.

Також наголошується, що Україна виробляє 72% всіх викидів зольного пилу в Європі, 27% двоокису сірки і 16% оксидів азоту. Крім того, серед топ-10 електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10) Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладиженська ТЕС.

Back to top button