Світ

В ЄС створюють місію для посилення безпеки Молдови

В ЄС створюють місію для посилення безпеки Молдови

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на фоні прапорів ЕС та Молдови

EUPM Moldova матиме початковий мандат на два роки. Її мета – підтримка країни перед лицем російської загрози.

Рада Євросоюзу затвердила створення цивільної місії з безпеки в Молдові для сприяння протидії гібридним та кіберзагрозам. Про це 24 квітня повідомила пресслужба європейського органу.

Зазначається, що Місія партнерства ЄС у Молдові (EUPM) створюється в рамках Спільної політики безпеки та оборони. Мета місії – підвищити стабільність сектору безпеки цієї країни в таких сферах, як реагування на кризи та гібридні загрози, включаючи кібербезпеку та протидію зовнішньому втручанню та інформаційному маніпулюванню.

Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель підкреслив, що Молдова – одна з країн, яка найбільше постраждала від наслідків незаконного вторгнення Росії в Україну.

“Ми спостерігаємо посилення та продовження спроб Росії дестабілізувати Молдову за допомогою гібридних дій. Сьогодні ми посилюємо підтримку ЄС у захисті безпеки, територіальної цілісності та суверенітету Молдови. Розгортання цієї нової місії є ще одним важливим політичним знаком підтримки ЄС у нинішніх складних обставинах”, – заявив він.

EUPM надаватиме консультації щодо розробки стратегій і політики, а також визначатиме потреби у нарощуванні потенціалу для раннього попередження, виявлення, ідентифікації, визначення загроз та реагування на них.

У відповідь на запит Молдови місія матиме початковий мандат на два роки.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз у травні направить до Молдови цивільну місію для підтримки уряду країни у протистоянні дестабілізуючій діяльності Росії. 

ЄС надасть Молдові додаткову допомогу на фоні загроз з боку РФ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button