Світ

В ЄС готуються до припинення постачання газу з РФ

В ЄС готуються до припинення постачання газу з РФ

Фото: Shutterstock

Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон

Переговори про продовження транзиту російського газу можливі лише після того, як Москва виведе свої війська з України, заявила єврокомісарка з питань енергетики.

У Євросоюзі готуються до можливого раптового припинення постачання російського газу після того, як завершиться термін контракту щодо транзиту між Україною та РФ наприкінці 2024 року. Про це під час брифінгу в Києві заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, пише Європейська правда.

Єврокомісарка нагадала, що термін дії контракту між Росією та Україною щодо транзиту газу спливає, тому в ЄС хочуть скоординувати свої дії з Україною, і ЄС готувався до цієї ситуації протягом двох років.

“Ми знали, що Росія не є надійним постачальником газу, і всі наші оцінки ризиків були розроблені таким чином, що в одну мить Європа може залишитись без поставок російського газу”, – сказала Сімсон.

Сімсон додала, що переговори про продовження транзиту російського газу можливі лише після того, як Москва виведе свої війська з України, пише РБК-Україна.

“Контракт з Україною спливає у грудні. Ми не просимо наших партнерів (Україну – ред.) вести переговори з Росією. Але перші переговори мають відбутися після того, як Росія виведе свої війська з України”, – уточнила єврокомісарка.

Сімсон нагадала, що Європа досі отримує російський газ двома газопроводами – через Україну і через Туреччину, а на тлі майбунього припинення транзиту через Україну слід знайти альтернативи для забезпечення газом Словаччини й Австрії.

Єврокомісарка наголосила, що ще 2023 року Росія вирішила скоротити постачання газу до ЄС одностороннім рішенням, щоб маніпулювати ринками Європи, хоч блоку буде непросто за умов подальших скорочень імпорту газу з РФ.

“Це буде дорого. Але ми готові до цього”, – підкреслила Сімсон.

Раніше повідомлялося, що ФРН готує з ОАЕ довгостроковий контракт на СПГ.

Німеччина виступає за ембарго на імпорт російського СПГ у ЄС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × one =

Back to top button