Світ

В ЄС домовилися збільшити виробництво боєприпасів для України

В ЄС домовилися збільшити виробництво боєприпасів для України

Фото: Міноборони України

В Євросоюзі домовилися збільшити виробництва ракет і боєприпасів

Це дозволить виробити необхідну кількість артилерійських боєприпасів і ракет для допомоги Україні та для поповнення арсеналів.


Рада Євросоюзу та Європарламент погодили проєкт регламенту Акту на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), який передбачає виробництво до мільйона боєприпасів на рік. Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

 

Узгоджене положення дасть змогу терміново виділити 500 млн євро з бюджету ЄС для підтримки нарощування виробничих потужностей для виробництва боєприпасів типу “земля-земля”, артилерійських боєприпасів, а також ракет.

 

Таким чином, стратегія реалізує третій напрямок плану, погодженого радою в березні 2023 року, щоб забезпечити довгострокове збільшення виробництва боєприпасів в Європі на користь України та держав-членів ЄС.

 

Угода впроваджує інструмент, який дозволить ЄС фінансово підтримувати зміцнення потужностей для виробництва боєприпасів і ракет у всьому ланцюжку постачання та вартості. Ця підтримка надаватиметься у формі грантів різного виду діяльності, які допоможуть європейській оборонній промисловості збільшити її виробничі потужності та усунути виявлені обмеження.

 

Тепер угоду мають схвалити рада та парламент. Потім він буде офіційно прийнятий обома інституціями. Очікується, що підписання та набуття чинності угоди відбудеться до кінця липня.

Нагадаємо, рішення щодо спільної закупівлі боєприпасів для України Рада ЄС підтримала у квітні.

Між членами Євросоюзу існували розбіжності з цього питання. Зокрема, Франція наполягала на тому, щоб у виробництві боєприпасів були використані складові виключно з країн ЄС і Норвегії, проти чого виступила Польща, яку підтримали інші країни-члени.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button