Світ

В Єревані протестувальники перекрили дороги

У п’ятницю сотні активістів опозиційного руху Вірменії, який виступає проти прем’єрства Сержа Саргсяна, знову вийшли на вулиці Єревана із метою перекриття руху транспорту, інформує 1NEWS з посиланням на Радіо Свобода.

“Напередодні опозиційний депутат Нікол Пашинян, який очолює рух, закликав продовжити акції громадянської непокори. Він, зокрема, закликав водіїв вантажівок перекривати дороги”, – йдеться у повідомленні.

Тим часом, поліція продовжила затримання учасників протесту. Так, вранці на площі Республіки у Єревані поліцейські затримали одного із лідерів руху “Відмов Сержу” Давида Санасаряна і ще кількох активістів.

Пізно вночі стало відомо, що напередодні суд загальної юрисдикції єреванських адміністративних округів Аван і Нор Норк вирішив задовольнити клопотання слідчого і на два місяці заарештувати громадського активіста Тиграна Мазманяна.

Активісту було висунуте обвинувачення за частиною 2 статті 225 Кримінального кодексу Республіки Вірменія (“Організація масових заворушень”). Йому загрожує тюремне ув’язнення терміном від трьох до восьми років. Адвокат Мазманян переконаний, що постанова суду є незаконною.

17 квітня, у день, коли парламент обрав екс-президента Сержа Саргсяна прем’єр-міністром, лідер опозиційної партії “Цивільний договір” і глава парламентської фракції “Елк” Нікол Пашинян оголосив про початок безкровної “оксамитової” революції.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 19 квітня у Єревані кількість затриманих учасників антиурядових протестів зросла до 123. Щодо 85 людей відкриті адміністративні провадження, їх відпустили, а 38 осіб передані органам попереднього слідства.

Вранці 19 квітня демонстранти заблокували одну з будівель уряду. Однак поліція із застосуванням сили розігнала протестувальників і відтіснила їх, встановивши контроль над входом до будівлі.

У поліції заявили, що з початку акцій протесту у вірменській столиці, які почалися 13 квітня, “дії їхніх організаторів та учасників призводять до порушення конституційного права на вільне пересування тисяч громадян, а також нормального функціонування низки установ”. У поліції додали, що вирішили “припинити” протест, і повідомили про це їхнім організаторам, але ті “не підкорялися”.

В Єревані вже кілька днів тисячі людей протестують проти призначення прем’єр-міністром Сержа Саргсяна, який був президентом Вірменії 10 років.

Перед завершенням повноважень Саргсяна конституція Вірменії була змінена, країна стала парламентською республікою, реальна влада перейшла до рук глави уряду.

Учасники протестів звинувачують Саргсяна у захопленні влади у країні. Напередодні лідер протестуючих, опозиційний депутат Нікол Пашинян оголосив про “революційну ситуацію” у Вірменії і початок “народної ненасильницької оксамитової революції”.

Нагадаємо, у столиці Вірменії Єревані поліція оточила демонстрантів і почала зачистку району. Повідомляється про зіткнення та перших постраждалих.

 

 

 

 

Back to top button