Світ

В Японії збираються дозволити редагувати ДНК людських ембріонів

Експертна комісія представників міністерств охорони здоров’я та науки Японії запропонувала проект правил, які дозволили б редагування генів людських ембріонів на ранніх стадіях розвитку, інформує 1NEWS з посиланням на Громадське.

Як зазначається, запропонований проект дозволяє модифікувати гени ембріонів в наукових цілях і накладає обмеження на втручання в ембріон в репродуктивних цілях, проте юридичної заборони на це не передбачається.

Проект з наступного місяця буде відкритим для суспільного обговорення і, в разі схвалення, набуде чинності у першій половині наступного року.

Спеціаліст з біоетики Тетсуя Ішиї з університету Хоккайдо підкреслює, що оприлюднення проекту правил означає, що Японія починає змінювати нейтральну позицію щодо генної модифікації людини і заохочує наукові дослідження в цій сфері.

Маніпуляції з ДНК ембріонів можуть відкрити багато нового про ранній розвиток людини. Крім того, вчені мають надію, що в майбутньому це може допомогти впоратись з генетичними мутаціями, що призводять до спадкових захворювань.

В багатьох країнах світу подібні дослідження заборонені, адже спеціалісти з етики та інші дослідники впевнені, що подібні маніпуляції можуть проводитись не тільки в медичних цілях.

 

 

 

Back to top button