Світ

В Росії пообіцяли не відмовлятись від транзиту газу через Україну

Речник російського президента також зазначив, що Москва вітає намір Вашингтона відмовитися від запровадження санкцій проти газопроводу "Північний потік-2"

Москва планує і надалі постачати газ в Європу транзитом через територію України.

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, – інформує 1NEWS.

Він зазначив, що “Росія і Україна мають договір про транзит газу в Європу, цей договір залишиться в силі на весь період його дії”.

“Але навіть після завершення терміну дії цього договору Росія не має наміру відмовлятися від українського транзиту”, – заявив Пєсков.

Речник російського президента також зазначив, що Москва вітає намір Вашингтона відмовитися від запровадження санкцій проти газопроводу “Північний потік-2”.

“Президенту Путіну відомо про ці заяви з Вашингтона, і російська сторона ці заяви вітає”, – сказав Пєсков

За його словами, “президент Путін виходить з того, що в подальшому обсяги газу, що поставляється в Європу, будуть збільшуватися, і український транзит може бути затребуваний”.

“Разом з тим Путін кожен раз підкреслює, що це питання, яке носить виключно економічний і комерційний характер, і він повинен відповідати вимогам ринку. Що стосується України, то як власник ГТС вона повинна забезпечувати нормальний технічний стан системи”, – сказав Пєсков.

Нагадаємо, що підписаний в кінці 2019 року контракт між українською державною компанією “Нафтогаз” та російським “Газпромом” розрахований на 5 років.

Він передбачає мінімальний обсяг транспортування російського газу територією України: у 2020 році 65 мільярдів кубометрів газу і по 40 мільярдів кубометрів у наступні чотири роки.

Зменшення цих обсягів пов’язане з тим, що “Газпром” сподівався до 2020 року закінчити будівництво “Північного потоку-2”.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button