Україна

Корабельна коаліція. Які човни отримає УкраїнаСюжет


Корабельна коаліція. Які човни отримає Україна

Міністр оборони Олексій Рєзніков повідомив про створення “корабельної коаліції” на підтримку України.

Нідерланди та Бельгія передадуть Україні два мінні тральщики. Міністр оборони Олексій Резніков заявив про створення на підтримку нашої країни “корабельної коаліції”, до якої вже входять три країни.

Про передачу кораблів оголосила глава оборонного відомства Нідерландів Кайса Оллонгрен 14 березня під час зустрічі з Резніковим в Одесі. Щоправда, очікується, що Україна отримає човни лише у 2025 році, оскільки саме через півтора року їх знімуть із озброєння в Нідерландах. Але навчання з експлуатації цих кораблів для українських моряків розпочнеться вже цього року.

“Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість портів в Одесі для імпорту продуктів харчування для торгівлі, і це, звичайно, має зв’язок з рештою світу. Нідерланди надають два мінні мисливці класу Alkmaar, і ми почнемо готувати українські підрозділи, щоб вони знали, як використовувати ці кораблі”, – сказав Оллонгрен.

“Питання розмінування Чорного моря не вирішиться разом із завершенням війни, тому ці тральщики – внесок у майбутнє Збройних сил України”, – додала вона

Оллонгерн також анонсувала передачу Україні військової машини-амфібії для створення водних тимчасових переправ.

“Мінні мисливці”
 
Alkmaar – клас мінних тральщиків, розроблений спільно Бельгією, Францією та Нідерландами на базі французьких тральщиків типу Circе. Всього для їх флотів у 1980-х та 1990-х роках було побудовано 35 кораблів. Основним призначенням цих човнів є виявлення, класифікація та знищення морських мін.
 
Усі три країни будували свої корпуси, кожна відповідала за різні аспекти судів. Франція надала системи пошуку мін та електронні системи, Нідерланди надали основні силові установки, а Бельгія поставила рухову установку для пошуку мін та електричні генераторні установки, уточнює Мілітарний.
 
У Королівському флоті Нідерландів мінні мисливці класу Alkmaar спочатку проектувалися аналогічно бельгійській та французькій версіям зі стандартною водотоннажністю 520 тонн, але пізніше водотоннажність збільшилася до 571 тонни, а потім до 630 тонн.
 
Для тральщиків Нідерландів спочатку заплановані 20-мм гармати було демонтовано, залишивши лише три 12,7-мм кулемета. Екіпаж корабля включає 4 офіцери, 15 рядових та 17 матросів.
 
Починаючи з 2003 року “мінні мисливці”, як називають ці кораблі, були модернізовані передовою електронікою, включаючи військово-морську систему тактичних даних Atlas Elektronik INCMS. Також були встановлені гідролокатор Thales 2022 Mk III та системи виявлення та знешкодження ROV Atlas Seafox та Double Eagle Mk III Mod 1.
 
“Кораблі, які планується направити до України пройшли глибоку модернізацію у першому десятиріччі 2000-х років для оновлення своїх спроможностей, мають відмінний стан та виконують сьогодні завдання за призначенням”, – уточнили у ВМС ЗСУ.

“Флот коаліції”

Олексій Резніков під час зустрічі в Одесі повідомив про створення на підтримку України “корабельної коаліції”, до якої вже входять Великобританія, Нідерланди та Бельгія.

“Тепер є тренд на створення певних коаліцій на користь України. Була танкова коаліція, до цього авіаційна коаліція. Зараз з’являється корабельна коаліція. Завдяки сьогоднішньому оголошенню Нідерландів про надання мінних тральщиків можемо по суті говорити, що створюється корабельна коаліція”, – сказав він.

Міністр також нагадав, що Великобританія вже передала два мінні тральщики, на яких вже офіційно знаходяться українські екіпажі та піднято прапор ВМС ЗСУ.

“Як мінімум три країни (плюс Бельгія) вже у складі корабельної коаліції”, – уточнив Резніков.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button