Світ

В НАТО назвали найбільшу загрозу безпеці Альянсу

В НАТО назвали найбільшу загрозу безпеці Альянсу

Фото: NATO

НАТО вважає Росію найбільш значною та прямою загрозою безпеці Альянсу

Російська Федерація прагне фундаментально змінити архітектуру євроатлантичної безпеки, вважають в НАТО.

Росія залишається найбільш значною та прямою загрозою безпеці Північноатлантичного Альянсу. Про це у середу, 10 липня, йдеться у декларації Вашингтовнського саміту НАТО, йдеться на сайті НАТО.

В Альянсі пояснили, що Росія прагне фундаментально змінити архітектуру євроатлантичної безпеки.

“Повномасштабне вторгнення Росії в Україну зруйнувало мир і стабільність у євроатлантичному регіоні та серйозно підірвало глобальну безпеку”, – заявили представники Альянсу. 

В НАТО вважають, що загальна загроза, яку Росія становить для НАТО, зберігатиметься в довгостроковій перспективі, адже Росія відновлює та постійно розширює свій військовий потенціал, продовжує порушувати повітряний простір країн НАТО та вести провокаційну діяльність.

“Ми солідарні з усіма членами Альянсу, які постраждали від цих дій. НАТО не прагне конфронтації і не становить загрози для Росії. Ми як і раніше готові підтримувати канали зв’язку з Москвою, щоб зменшити ризик і запобігти ескалації”, – сказано у документі.

У той же час, країни НАТО вказують, що агресивні гібридні дії Росії проти членів Альянсу можуть змусити Північноатлантичну раду застосувати статтю 5 Вашингтонського договору.

До таких дій, як вказується на сайті НАТО, належать: саботаж, акти насильства, провокації на кордонах Альянсу, інструменталізація нелегальної міграції, зловмисна кібердіяльність, електронне втручання, кампанії з дезінформації, зловмисний політичний вплив, а також економічний примус.

Ці дії становлять загрозу безпеці Альянсу, наголосили члени НАТО.

Раніше повідомлялося, що проєкт декларації, яку союзники з НАТО можуть ухвалити у Вашингтоні, свідчить, що майбутнє України в Альянсі. А запрошення буде надіслано тоді, коли союзники погодяться і будуть виконані необхідні умови.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button