Світ

В МАГАТЕ заявили про погіршення ситуації на ЗАЕС

В МАГАТЕ заявили про погіршення ситуації на ЗАЕС

Фото: Энергоатом

Запорізька АЕС третій рік перебуває під російською окупацією

Члени спостережної місії повідомили про значну військову інтенсивність у цьому районі упродовж останнього тижня.

Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції погіршилась після удару безпілотника поруч. Про це у суботу, 17 серпня, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

“Знову ми бачимо ескалацію загрози ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Я залишаюся надзвичайно стурбованим і повторюю свій заклик до максимальної стриманості з усіх сторін і до суворого дотримання встановлених для захисту заводу п’яти конкретних принципів”, – закликав він. 

Він зауважив, що спостережна місія повідомила, що вибухівка, яка була на борту безпілотника, здетонувала неподалік від спринклерних ставків для охолоджувальної води та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередач, єдиної лінії 750 кіловольт, що забезпечує енергоживлення заводу.

За даними МАГАТЕ, постраждалих внаслідок атаки немає, обладнання АЕС також неушкоджене. 

У той же час, спостерігачі відзначили, що інтенсивність боїв біля ЗАЕС зростає. 

“Команда чула часті вибухи, непоодинокий вогонь із великокаліберних кулеметів і рушниць, а також артилерію на різних відстанях від заводу. Немає жодних ознак припинення військової активності поблизу ЗАЕС”, – вказав голова МАГАТЕ. 

Він додав, що атомні електростанції розроблені таким чином, щоб бути стійкими до технічних або людських збоїв і зовнішніх подій, у тому числі екстремальних, але вони не створені, щоб протистояти прямій військовій атаці.

“Ця остання атака підкреслює вразливість таких об’єктів у зонах конфлікту та необхідність продовжувати моніторинг нестабільної ситуації”, – заключив голова організації. 

Нагадаємо, в МАГАТЕ підтвердили сильний дим і вибухи на території окупованої росіянами Запорізької АЕС у неділю, 11 серпня. Голова Нікопольської ОВА заявив, що це може бути провокація росіян.

В МАГАТЕ зробили заяву щодо пожежі на ЗАЕС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + one =

Back to top button