Світ

В Ізраїлі покладено край півторарічній політичній кризі

Більшість членів Кнесету підтримала своїми голосами коаліційний уряд, утворений партією "Лікуд" Беньяміна Нетаньяху й опозиційним блоком "Кахоль-Лаван" Бені Ганца

Після півторарічної політичної кризи у парламенті Ізраїлю приведений до присяги прем’єр-міністр, голова партії “Лікуд” Беньямін Нетаньяху. Після цього Кнесет формально підтримав склад нового уряду за участі партії “Лікуд” Нетаньяху й опозиційного блоку “Кахоль-Лаван” Бені Ганца – “за” вотум довіри проголосували 73 зі 120 депутатів Кнесету.

Про це повідомляє 1NEWS.

“Це важливий день для держави Ізраїль”, – заявив в Кнесеті перед голосуванням лідер партії “Лікуд” Біньямін Нетаньяху, цитує інформагенція dpa. Новий уряд буде урядом для всіх ізраїльтян, переконаний Нетаньяху.

Раніше Нетаньяху та Бені Ганц домовилися про формування великої коаліції. Коаліційна угода передбачала зокрема ротацію на посаді прем’єр-міністра: спочатку уряд на півтора року очолить Нетаньяху, а згодом ця посада перейде до Ганца. Поки що Ганц обійматиме пост міністра оборони.

Нинішня урядова коаліція має стабільну більшість у 73 зі 120 членів парламенту. Крім “Лікуду” і блоку “Кахоль-Лаван”, в коаліцію входять також представники ортодоксальних релігійних партій, кілька членів лівоцентристської партії “Авода” та кілька окремих членів Кнесету. Церемонію затвердження сформованого уряду двічі переносили через суперечку про розподіл міністерських посад.

Крім того, нинішній коаліційний уряд – найбільший за кількістю крісел у історії держави Ізраїль. Планується зокрема створити до 36 міністерських посад. Утім, задуми істотно розширити кількість урядових посад на тлі економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, зазнали різкої критики.

В опублікованій 13 травня урядовій програмі пріоритетним називалося зосередження на боротьбі з коронавірусом. Крім того, новий кабінет міністрів прагне “гарантувати єврейський і демократичний характер країни”. Також підкреслюється “невід’ємне право єврейського народу на суверенну державу на землі Ізраїль – його національній та історичній батьківщини”. Про плани анексії частини території на окупованому Ізраїлем Західному березі річки Йордан, що належить до Палестинських територій, прямих згадок не було.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button