Світ

В ISW пояснили, нащо Росія атакує українські порти

В ISW пояснили, нащо Росія атакує українські порти

Фото: okt-port (ілюстративне фото)

Спроба РФ домогтися економічних поступок від Заходу може поставити під загрозу постачання зерна до кількох країн

РФ атакує інтенсивніше інфраструктуру України і залякує ударами по цивільних суднах, щоб добитися економічних поступок, вважають аналітики.

Москва має намір створити відчуття невідкладності свого повернення в Чорноморську зернову угоду. З цієї причини вона збільшує кількість ударів по українській портовій та зерновій інфраструктурі. Про це заявили аналітики Інституту з вивчення війни (ISW) у своєму звіті.

РФ цими ударами також натякає, що може атакувати цивільні судна в Чорному морі, а щоб цього не сталося будуть вимагати широких поступок з боку західних країн.

“Україна збирає більшу частину свого врожаю в липні-серпні, і удари РФ по портовій та сільськогосподарській інфраструктурі можуть ще сильніше ускладнити здатність України звільнити місце для нового зерна. Тривалі перебої в зернових поставках з України будуть мати значний вплив і посилять відчуття нагальності, яке Кремль надіється створити”, – вважають експерти.

ISW зазначає, що незрозуміло, як РФ має намір завдавати ударів по цивільних суднах у Чорному морі. Проте є ймовірність того, що на думку Кремля така заява матиме стримуючий ефект на морську активність. Зокрема, створить умови, що нагадуватимуть повну блокаду українських портів, як на початку війни.

Аналітики додають, що спроба домогтися економічних поступок від Заходу може поставити під загрозу постачання зерна до кількох країн, на які має вплив Кремль.

“Російські удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі, а також військово-морські дії продовжують ілюструвати, що Кремль готовий використовувати військово-морські сили та засоби високоточної зброї для вирішення нагальних економічних проблем, а не для операцій в Україні”, – резюмували в Інституті.

Як ми вже писали, після виходу із зернової угоди Росія оголосила фактичну морську блокаду портів України і заявили про ризики для суден.

Росіяни також атакували порти, залучені до зернової угоди. Міноборони України оприлюднило аналогічну заяву по відношенню до Росії.

Нагадаємо, що Україна нині обговорює питання організації військового ескорту для кораблів із агрпродукцією.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button