Світ

В Ірані пройшов перший тур президентських виборів

В Ірані пройшов перший тур президентських виборів

Фото: en.aletihad.ae/news

В Ірані визначилися кандидати для участі в другому турі президентських виборів

У першому турі президентських виборів жоден з кандидатів у президенти не набрав понад 50% голосів.

В Ірані до другого туру президентських виборів, який відбудеться 5 липня, пройшли колишній депутат іранського парламенту Масуд Пезешкіян і ексзаступник міністра закордонних справ у країнах Європи та Америки Саїд Джалілі. Про це у суботу, 29 червня, повідомило іранське державне видання IRNA.

В першому турі за Пезешкіяна, якого вважають єдиним кандидатом-реформатором, проголосували 10,4 млн виборців (42,5%), а за Джалілі, який є прихильником жорсткої антизахідної лінії, майже 9,5 млн осіб (38,6%).

 

IRNA 

З виборчих перегонів вибули два інші кандидати – спікер парламенту Мохаммад Багер Галібаф (він набрав 3,83 млн голосів) та колишній міністр юстиції й внутрішніх справ Мостафа Пурмохаммаді (за нього проголосували близько 206 000 іранців). 

Видання Al Jazeera пише, що у голосуванні взяли участь понад 24 млн виборців, явка становила 40%. Вона стала найнижчою за всю історію з моменту утворення Ісламської республіки в 1979 році.

Президент Ірану є головою уряду Ісламської республіки. Це найвища виборна посада в державі, однак президент підпорядкований верховному лідеру – аятолі. Саме аятола є головою держави і командувачем Збройних сил. Це найвищий посадовець в Ірані. Президент же має доволі обмежену владу – він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами й організаціями, призначати міністрів і губернаторів, однак не впливає на зовнішню політику й армію.

В Ірані розпочалося вибори нового президента після загибелі попереднього президента Ібрагіма Раїсі внаслідок аварії гелікоптера.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 + six =

Back to top button