Світ

В Індонезії внаслідок виверження вулкана загинули 11 альпіністів

В Індонезії внаслідок виверження вулкана загинули 11 альпіністів

В Індонезії зафіксовано виверження вулкана Мерапі

З кратера вулкана “викинуло” шлейфи білого та сірого попелу, який накрив кілька довколишніх сіл.

В Індонезії внаслідок виверження вулкана Мерапі  загинули 11 альпіністів, ще 12 людей вважаються зниклими безвісти. Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що у неділю, 3 грудня, з кратера вулкана “викинуло” шлейфи білого та сірого попелу, який накрив кілька довколишніх сіл. У провінції Західна Суматра, де вирує стихія, триває рятувальна операція.

Два маршрути для сходжень на вулкан було закрито. Людям, які проживають на схилах Мерапі, рекомендували триматися на відстані 3 км від гирла кратера через потенційній викиди лави.

Однак зверху опинилося 75 альпіністів, які за день до цього розпочали свій шлях на вулканічну гору заввишки 2891 метр. Для їхнього пошуку було задіяно понад 160 осіб, враховуючи поліцейських і солдатів.

“26 людей не було евакуйовано, ми знайшли 14 із них: трьох живими й 11 мертвими. 12 альпіністів все ще вважаються зниклими безвісти”, – розповів голова пошуково-рятувального агентства в курортному місті Паданґ (столиця Західної Суматри)Абдула Малік.

За словами іншого представника агентства, восьмеро з врятованих були доправлені до лікарні з опіками, а в одного була зламана кінцівка.

Внаслідок виверження вулкана шлейфи попелу піднялися на висоту понад 3000 метрів, а потім покрили кілька сіл і заблокували сонячне світло. Людям роздали маски й закликали носити окуляри, щоб захиститися від вулканічного попелу.

На схилах Мерапі проживає близько 1400 осіб, найближчі села розташовані за п’ять-шість кілометрів від вершини.

Раніше повідомлялося, що на острові Ява в Індонезії 1 жовтня зафіксували виверження найвищого у країні вулкану Семеру. Стовп попелу піднявся на висоту 1,5 км.

Нагадаємо, у вересні на Гаваях прокинувся один з найактивніших вулканів у світі Кілауеа.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button