Світ

В Австрії прийшов до влади уряд меншості

На церемонії приведення до присяги президент Австрії Александер Ван дер Беллен закликав тимчасовий уряд зміцнити довіру та знайти компроміс із парламентом.

В Австрії уряд меншості на чолі з канцлером Себастьяном Курцем було приведено до присяги у середу, після того, як коаліція Курца з крайньо правою партією свободи розпалася через корупційний скандал.

Про це повідомляє 1NEWS.

Уряд меншості на чолі з австрійським канцлером Себастіаном Курцем був приведений до присяги, після того, як коаліція Курца з крайньо правою партією свободи (FPÖ) припинила існування через звинувачення в корупції, які виникли після оприлюднення відеоплівки.

Міністри австрійської народної партії Курца та міністр закордонних справ Карін Кнейсль зберегли свої посади після оновлення уряду, а міністрів партії Свободи замінили не політики, а маловідомі експерти та державні службовці вищих рангів.

На церемонії приведення до присяги президент Австрії Александер Ван дер Беллен закликав тимчасовий уряд зміцнити довіру та знайти компроміс із парламентом.

“Активна та зріла демократія – це не просто просування власних позицій та програм”, – сказав він.

Однак, наразі незрозуміло як довго зможе працювати цей уряд, оскільки наступного понеділка невелика ліва партія Jetzt планує винести на голосування в парламенті постанову про недовіру уряду.

Як відомо, Австрію охопила урядова криза після публікації у ЗМІ відеозаписів, на яких тодішній очільник FPÖ Гайнц-Крістіан Штрахе обговорює з “племінницею російського олігарха” на Ібіці варіанти медійної та фінансової підтримки партії в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади.

В результаті скандалу в країні розпалася урядова коаліція між “Австрійською народною партією”, яку очолює Себастіан Курц, та правопопулістською та проросійською “Австрійською партією свободи”. В країні оголошено про проведення дострокових парламентських виборів на початку вересня 2019 року.

Джерело: Укрінформ

Back to top button