Світ

В Аргентині через пташиний грип загинули дитинчата морських слонів

В Аргентині через пташиний грип загинули дитинчата морських слонів

Фото: Ralph Vanstreels

дитинчата морських слонів

Майже 96% дитинчат південних морських слонів померли через штам пташиного грипу, який продовжує завдавати шкоди дикій природі.

В Аргентині майже 96% дитинчат південних морських слонів загинули через штам пташиного грипу H5N1. Про це повідомляє Science Alert.

За словами дослідників, у 2022 році народилось 18 тисяч дитинчат південного морського слона. Натомість у 2023 живими залишилися лише близько тисячі малят. Зокрема, мертвими або в критичному стані було знайдено понад 17 тисяч тіл.

“Вид слонячих тюленів, знайдених мертвими або вмираючими вздовж пляжів розмноження, можна описати лише як апокаліптичний”, – говорить директор з охорони здоров’я Товариства охорони дикої природи (WCS) Кріс Вальзер.

Тож науковці схвильовані тим, що це означає втрату майже цілого покоління слонячих тюленів у регіоні. Оскільки цим тваринам потрібно щонайменше три роки, щоб досягти зрілості, вплив на їхню популяцію може бути відчутним лише у 2027 році, коли залишиться менше дорослих особин, здатних до розмноження, щоб дати наступне покоління.

Штам пташиного грипу H5N1 був відкритий у 1996 році. Раніше він був поширений лише серед домашніх тварин. Однак зараз він стрімко поширюється по всьому світу і навіть досягнув Антарктиди.

Зокрема, у грудні було підтверджено, що пташиний грип став причиною загибелі білого ведмедя на Алясці, а в Чилі та Перу загинуло близько 20 000 морських левів. Загалом вірус інфікував близько 345 видів птахів і ссавців.

Більшість уражених ссавців – хижаки. Це спонукає деяких експертів припустити, що вони, швидше за все, підхопили вірус безпосередньо від своїх жертв, а не один від одного.

Раніше повідомлялося, що на станції Академік Вернадський виявили дитинчат південнополярних поморників.

Словаччина має намір вбити ведмедів біля міст і сіл

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button