Світ

Україна у 2023 році покращила показник демократії – Freedom House

Україна у 2023 році покращила показник демократії - Freedom House

Фото: mag.relax.ua

У звіті Freedom House міститься заклик до демократичних країн інвестувати більш значні кошти у військову підготовку та забезпечити Україну зброєю

Україна опинилася серед п’яти країн, де показники демократії покращилися порівняно з попереднім роком.

Україна покращила показники демократії протягом 2023 року серед 29 країн Центральної Європи та Центральної Азії, попри продовження повномасштабного вторгнення Росії та на тлі загального погіршення рівня демократичного врядування в регіоні протягом останніх 20 років поспіль. Про це йдеться у звіті Країни перехідного періоду 2024 (Nations in Transit 2024) міжнародної правозахисної організації Freedom House.

У десяти “перехідних” країн спостерігалося зниження показників демократії у 2023 році. Проте у п’яти ці показники покращилися порівняно з попереднім роком. Серед них – Україна, що загалом отримала 3,43 бала з можливих семи і найбільше за інші покращила оцінки.

Україна продовжила досягати значного прогресу у розбудові судових і антикорупційних інституцій, а також активно розслідувати хабарництво, зокрема й в армії, що почалися ще з 2014 року після Революції Гідності.

“Повномасштабне вторгнення Москви у 2022 році не тільки не зупинило цей процес, а й посилило його в деяких сферах”, – йдеться в повідомленні.

Найвищі показники отримали Естонія (6,00 балів), Латвія та Словенія (по 5,79 бала), які належать до групи “консолідованих демократій”. Найгірший рівень – у Туркменістану (1,00 бал), Таджикистану (1,04 бала), Росії і Азербайджану (по 1,07 бала) та Білорусі (1,11 бал), яких віднесено до групи “консолідованих авторитарних режимів”.

У звіті Freedom House міститься заклик до демократичних країн бути готовими інвестувати більш значні кошти у військову підготовку та забезпечити Україну зброєю, необхідною для перемоги над вторгненням Москви на її суверенну територію.

Показники демократії в 29 країнах Центральної Європи та Центральної Азії  

Як ми вже писали раніше, український закордонний паспорт посів 32-гу позицію у міжнародному рейтингу Індексу паспортів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button