Світ

Україна просила у Грузії передані раніше Буки – дипломат


Київ також надсилав Тбілісі запит на комплекси Javelin. США готові були замінити їх на нові, зазначив Андрій Касьянов.

Україна просила Грузію передати комплекси Бук, які Київ надав Тбілісі під час війни 2008 року. Про це заявив тимчасовий повірений у справах України у Грузії Андрій Касьянов у своїй статті, опублікованій у Європейській правді у понеділок, 9 січня.

“Українська сторона послідовна у своїх запитах до всіх міжнародних партнерів, у тому числі Грузії, про надання озброєння, військової техніки та боєприпасів, а також відверто заявляла про життєву необхідність у озброєнні на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну”, – повідомив він.

За його словами, Київ просив Тбілісі передати комплекси Бук, які раніше надала Україна Грузії.

Крім цього, цей запит включав і передані Грузії Сполученими Штатами протитанкові комплекси Javelin. США не лише схвалили передачу своєї зброї, але навіть запропонували Тбілісі замінити передані комплекси на новіші комплекси.

“Незважаючи на те, що уряд Грузії категорично відмовився надавати військову допомогу, Україна виступає проти використання цього питання у внутрішньополітичних суперечках і відкидає будь-які звинувачення у спробах втягнути Грузію у війну з РФ”, – підсумував Касьянов.

Зазначимо, прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі наприкінці грудня минулого року заявив, що вважає достатнім те, що офіційний Тбілісі робить для підтримки України. Крім того, йому “неприємні” останні заяви Києва.

Як вже повідомлялося, в МЗС України раніше висловили розчарування тим, що влада Грузії спекулює на темі війни в Україні. Відомство у грудні 2022 року знову закликало надати Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубинцю доступ до Михайла Саакашвілі.

Крім того, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна офіційно звернулася до Грузії із проханням віддати колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі Україні чи будь-якій іншій європейській країні.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button