Світ

Україна формує історію ЄС – Урсула фон дер Ляєн

Україна формує історію ЄС - Урсула фон дер Ляєн

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн

Європа прагне стійкого та тривалого миру на основі принципів Хартії ООН, які є універсальними для всіх держав світу.

Україна нині вписує нову сторінку в історію Європи. Й вона про демократію, свободу і рівність перед законом. Про це у п’ятницю, 21 липня, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

“Історія нашого Європейського Союзу є історією демократій, молодих та зрілих, які стають сильнішими разом. Це історія Німеччини й Італії, які відродилися після війни. Це історія Іспанії, Португалії та Греції на шляху від диктатури до демократії. Це історія демократичного ренесансу після падіння “залізної завіси”. І наступна сторінка цієї історії пишеться сьогодні – в Україні, в Молдові та у Грузії, а також на Західних Балканах”, – заявила очільниця Єврокомісії.

Вона зазначила, що Європа прагне стійкого та тривалого миру на основі принципів Хартії ООН, які є універсальними для всіх держав світу. За її словами, саме ці принципи порушила Росія, яка вдерлася в Україну та знову принесла війну на європейський континент.

Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що Росія скоїла “невимовні злочини”. Її війська знищували міста, вбивали мирних людей, депортували українців з їхніх домівок. 

“Ця війна також йде проти всіх основ, на яких будуються Об’єднані Нації. Вона вражає саму ідею світового порядку, заснованого на міжнародному праві, де всі суверенні країни мають рівні права, і всі країни мають утримуватися від використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Це – слова, що містяться в Хартії ООН. Саме тому Європа стоятиме поряд з Україною так довго, скільки це буде необхідним”, – вказала вона.

Очільниця Єврокомісії підкреслила, що Україна воює за свободу кожної країни.

“Народ України хоче миру більше за будь-кого у світі. Але тривалий мир може бути побудований лише на основі міжнародного права. Має бути незалежна Україна, в межах її міжнародно визнаних кордонів, де буде забезпечена відповідальність за воєнні злочини, де будуть надані гарантії безпеки, аби українці стали вільними від страху. Саме це покладено в основу мирної формули президента Зеленського”, – підкреслила вона.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна вже зробила свій вибір на користь європейських цінностей і проводить глибокі політичні та економічні реформи на цьому шляху. 

“Вражає, як швидко та віддано Україна імплементує ці реформи, попри війну”, – підсумувала фон дер Ляєн.

Єврокомісія обговорює виділення 50 млрд євро Україні. Мова йде про фінансовий резерв на потреби нашої країни наступні чотири роки у вигляді запозичень і грантів.

За словами Урсули фон дер Ляєн, ЄС покриє 45% усіх потреб України.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button