Світ

Угорщина посилить контроль за зерном з України

Угорщина посилить контроль за зерном з України

Угорщина хоче обмежити імпорт українського зерна та олійних культур

Угорщина має намір запровадити обов’язкову Електронну систему управління дорожнім рухом, через яку відстежуватиме експорт зернових та олійних культур з України.

Угорщина запровадить посилений контроль за імпортом зерна з України, а також ініціює відновлення мита та кількісних обмежень на ввезення олійних та зернових культур. Про це повідомило Міністерство сільського господарства Угорщини.

“Наша країна вводить нові заходи і суворо контролюватиме зерно, що надходить з України а Шляхами солідарності (ініціатива ЄС – ред.), щоб воно справді могло потрапити до країн первісного призначення”, – заявив міністр сільського господарства Іштван Надь.

Вказано, що Угорщина має намір запровадити обов’язкову Електронну систему управління дорожнім рухом (EKÁER), через яку відстежуватиме експорт зернових та олійних культур із України. Таким чином, контролюючі органи отримуватимуть більш точне уявлення про кількість зернових та олійних культур, що прибувають до країни автотранспортом, зможуть накладати штрафи, а незадекларовані вантажі – конфіскувати як заставу.

Надь також повідомив про ініціювання Угорщиною відновлення мит та кількісних обмежень на групу товарів, імпорт українського зерна та олійних культур, що надходять до країни, принаймні на тимчасовій основі.

Він нагадав, що у спільному листі прем’єр-міністрів Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії, а також президента Болгарії до президента Єврокомісії міститься прохання невідкладно вжити заходів для усунення нестійкої ситуації, спричиненої збільшенням імпорту зерна з України.

Також в Угорщині скаржаться, що українське сільське господарство, що має повний безмитний статус у ЄС, почало експортувати у великих кількостях птицю, яйця та мед на європейський ринок, що витісняє угорську продукцію з її традиційних ринків та знижує відпускні ціни місцевих фермерів нижче за рівень виробництва.

Нагадаємо, 7 квітня стало відомо, що Україна призупинить експорт зерна до Польщі. Надалі він зможе проводитись лише за згодою польської сторони, і його процедура обговорюватиметься.

Такої домовленості було досягнуто профільними міністрами двох країн на тлі протестів фермерів у Польщі через імпорт зерна з України.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button