Світ

У Женеві завершився перший раунд перемовин між США та Росією з питань безпеки

Російська сторона заявила про відсутність прогресу в питанні заборони включення України до складу НАТО

Переговори в Женеві, які пройшли у форматі Діалогу зі стратегічної стабільності США-Росія, стали першим раундом дискусій.

Їх мета – пошук шляхів деескалації у Європі, – розповідає 1News.

Москві та Вашингтону під час переговорів, які тривали близько восьми годин, не вдалося досягнути прогресу в питанні заборони членства України в Організації Північноатлантичного договору (НАТО), на чому наполягає Росія.

Росія прагне отримати “залізну” гарантію, що Україні ніколи не дозволять приєднатися до Північноатлантичного альянсу, оскільки це, на переконання Кремля, становитиме серйозну загрозу національній безпеці Росії.
США нікому не дозволять порушувати політику “відкритих дверей” НАТО, тому відкинули вимоги Кремля щодо неможливості розширення Альянсу на схід.

Водночас очільниця американської делегації Венді Шерман після переговорів заявила, що Росія не відповіла прямо на запитання про готовність до деескалації ситуації на кордоні з Україною.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков запевнив, що Росія не планує нападати на Україну.
“Жодних планів, намірів, напасти в лапках на Україну у нас немає і бути не може. А всі заходи щодо бойової підготовки військ, сил здійснюються в межах нашої національної території. При чому у цьому випадку немає підстав побоюватися якогось ескалаційного сценарію”, – сказав Рябков на брифінгу після завершення переговорів.

Заяву щодо переговорів оприлюднив і державний секретар США Ентоні Блінкен. Він переконаний, що США буде важко досягнути прогресу у перемовинах, якщо Росія продовжить нарощувати війська біля кордонів з Україною.

“Частиною російської стратегії є висування списку абсолютно нездійсненних вимог, а потім стверджувати, що інша сторона не хоче працювати спільно, і використовувати це як свого роду виправдання агресивних дій”, – наголосив Блінкен.

Зокрема, за його словами, росіяни “хочуть втягнути нас у дискусію про НАТО, а не зосередитися на поточному питанні, яке полягає у їхній агресії проти України”.

“Буде дуже важко досягти реального прогресу, якщо Росія продовжить ескалацію свого військового нарощування та свою запальну риторику. Ми чітко дали зрозуміти Росії, з чим вона зіткнеться, якщо продовжить йти цим шляхом – з серйозними наслідками”, – наголосив держсекретар США.

12 січня запланований другий раунд спілкування з РФ у межах засідання Ради НАТО-Росія в Брюсселі.

А 13 січня переговори з російською стороною мають пройти у форматі Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button