Світ

У Женеві відбулись перемовини Байдена та Путіна: головні підсумки

Темою перемовин президентів США та Росії була й Україна

У Женеві відбувся саміт за участі президентів США та Росії Джо Байдена і Володимира Путіна.

Про це повідомляє 1NEWS.

«Я думаю, що жодної ворожості не було. Навіть навпаки», – сказав Путін, який першим з двох лідерів виступив перед пресою після історичної зустрічі.

Вийшовши до преси трохи раніше, ніж очікувалося, російський президент підкреслив, що зустріч була «цілком конструктивною», і обидві сторони продемонстрували «готовність зрозуміти один одного».

Він підтвердив, що посол США в Москві і посол Росії в Вашингтоні повернуться до виконання своїх обов’язків. Вони були відкликані «для консультацій» через дипломатичну напруженість, яка виникла в березні і квітні 2021 року, між двома країнами.

Володимир Путін додав, що він і Дж. Байден також домовилися «почати консультації» з питань кібербезпеки. Білий дім повідомляв напередодні саміту, що Дж. Байден має намір під час зустрічі з В. Путіним підняти питання про нещодавні кібератаки на великі американські фірми і корпорації.

Російський президент також заявив, що обидві держави поділяють відповідальність за ядерну стабільність і проведуть переговори про можливі зміни та доповнення до нещодавно продовженого СНО-III. Йдеться про договір між Російською Федерацією і Сполученими Штатами Америки про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь та подальшого взаємного скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь.

«Щодо України — на цю тему говорили. Не можу сказати, що дуже детально, та якщо я правильно зрозумів президента Байдена, він згоден із тим, що в основі врегулювання на південному сході України мають лежати Мінські домовленості», — сказав Путін.

Натомість російський президент вважає, що пропозиції української влади не сприяють врегулюванню ситуації на Донбасі.

«Повернути війська України на місця постійної дислокації (тобто на Донбас); друге — закрити кордони; третє — провести вибори через три місяці після цих кроків. Не треба бути юристом, щоб зрозуміти: це не має нічого спільного з Мінськими угодами», — запевняє Путін.

Він додав, що тему можливого вступу України в НАТО під час розмови з Байденом згадували побіжно: «Тут немає чого обговорювати».

Байден наголосив Путіну, що Вашингтон підтримує своїх союзників та реагуватиме на атаки на них.

«Я підтвердив Путіну незламну підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Ми продовжуємо докладати зусиль у дипломатії щодо Мінських угод», — зазначив Байден.

Також він розповів, що глави держав на зустрічі обговорили питання щодо Білорусі, які турбують американського президента.

Back to top button