Світ

У Зеленського оприлюднили комюніке Саміту миру

У Зеленського оприлюднили комюніке Саміту миру

Фото: Офіс президента України

Володимир Зеленський на Саміті миру у Швейцарії

Учасники Глобального саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15-16 червня, підписали Спільне комюніке про основи миру.


Під час Саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15-16 червня, учасники узгодили спільну позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека й звільнення всіх полонених і депортованих українців, яких викрала Росія. Про це повідомила пресслужба Офісу президента України в неділю, 16 червня.

“Ключові принципи щодо цих елементів задля справедливого та сталого миру викладені у Спільному комюніке про основи миру”, – йдеться в повідомленні.

 

Саміт став наймасштабнішим міжнародним заходом заради України та миру – у ньому взяли участь 101 країна та міжнародна організація, що представляють усі частини світу та континенти. Дві третини країн-учасниць були представлені на найвищому рівні.

“Саміт дав змогу кожному з учасників продемонструвати глобальне лідерство. Фактично цей захід є першим кроком до справедливого миру, що ґрунтується на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права”, – заявили в Офісі президента.

 

У комюніке учасники Саміту наголосили, що використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю, а українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька АЕС, мають працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України та наглядом МАГАТЕ.

 

Спільне комюніке також містить пункт про безперебійне виробництво й постачання продуктів харчування. Напади на торговельні судна, цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. У комюніке наголошується: продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю.

 

Військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну, а всі депортовані та незаконно переміщені українські діти й цивільні – повернуті в Україну.

 

Це три з десяти пунктів Формули миру, яку президент Володимир Зеленський презентував у листопаді 2022 року, під час зустрічі G20 в Індонезії. Робота щодо решти пунктів буде продовжена разом зі світовою спільнотою у визначених на Саміті робочих форматах.

Нагадаємо, 15-16 червня у Швейцарії відбувається історичний Глобальний саміт миру, організований Україною. Зеленський заявив, що Саміт миру може мати практичні кроки на шляху до миру.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 − nine =

Back to top button