Світ

У ВООЗ заявили, що куріння підвищує ризик смерті у інфікованих коронавірусною хворобою

У Всесвітній організаціі охорони здоров’я (ВООЗ) заявив, що куріння не захищає людей від Covid-19, а підвищує ризик серйозних захворювань і смерті у інфікованих. Таку заяву зробила технічний керівник з реагування на COVID-19 програмі ВООЗ, епідеміолог доктор Марія Ван Керхов на прес-конференції в п’ятницю 8 травня, повідомляє 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

“Ми знаємо про шкодує куріння, і ми знаємо, що курці, якщо вони заражаються COVID-19, мають більш високий ризик серйозних захворювань і смерті. Ряд досліджень показав, що куріння призводить до розвитку важких захворювань і підвищує ризик того, що люди потраплять на апарат штучної вентиляції легень, надійдуть в реанімацію і, врешті-решт, помруть”, – сказала Керхов.

Таке пояснення вона надала, коли її попросили прокоментувати інформацію про дослідження вчених, які виявили, що “курці сигарет з COVID-19 з меншою ймовірністю будуть госпіталізовані”.

“Існують деякі повідомлення засобів масової інформації про дослідження, які не піддавалися рецензуванню, в яких аналізувалася поширеність куріння серед людей, госпіталізованих з COVID-19. Ці дослідження не були призначені для оцінки того, чи мало куріння захисний ефект в тій або іншій формі, чи ні. І вони не свідчать, що куріння захищає”, – додала дослідник.

У квітні видання The Guardian повідомляло про дослідження французьких фахівців, які виявили, що приблизно з 11 тис. пацієнтів, поміщених у паризькі лікарні з COVID-19, звичку до куріння мали лише 8,5%, у той час як до курців належать 25,4% населення.

Дослідники припустили, що речовина в тютюні – можливо, нікотин – може захистити пацієнтів, які палять, від зараження Covid-19.

Back to top button