Світ

У Тайвані визнали, що подружня зрада не є кримінальним злочином

Конституційний суд Тайваню вирішив, що подружня зрада не є кримінальним злочином і визнав відповідну статтю кримінального кодексу країни неконституційною. Про це повідомляє 1NEWS, посилаючись на ZIK.

Згідно з повідомленням, скасована стаття передбачала покарання за подружню зраду у вигляді до одного року позбавлення волі. Водночас дія цієї статті розповсюджувалася як на осіб, які перебувають у шлюбі, так і на тих, хто мав статеві стосунки з чужими дружинами чи чоловіками.

Як зазначається, за декриміналізацію подружньої зради активно виступали борці за права жінок. І хоча закон рідко призводив до реальних ув’язнень, однак його найчастіше застосовували саме до жінок.

Слід зауважити, що альтернативою ув’язненню була виплата штрафу, але навіть у цьому випадку порушника все одно з’являлася судимість. А сам закон часто використовували для вимагань та шантажу.

Траплялося таке, що чоловіки могли наймати детективів, аби ті слідкували за дружинами, яких підозрюють у зраді. Якщо це виявлялося правдою, то докази зради використовувалися для шантажу коханців дружин – їм погрожували в’язницею й вимагали гроші.

Водночас консерватори у суспільстві виступали проти скасування статті й заявляли, що вона, навпаки, сприяє підтримці інституту шлюбу.

“Закон про зраду мало в чому сприяв збереженню шлюбу. Втручання держави в шлюбні стосунки людей мало радше негативний вплив”, – прокоментував рішення суду генеральний секретар міністерства юстиції Тайваню Лін Гуї-Гуань.

Нагадаємо, у фонді ООН з народонаселення (UNFPA) заявили, що пандемія коронавірусу може суттєво збільшити кількість випадків гендерного насилля, шлюбів з дітьми та небажаної вагітності.

Back to top button