Світ

У Словаччині відбулись масові мітинги проти уряду Фіцо

У Словаччині відбулись масові мітинги проти уряду Фіцо

Фото: TASR

У Братиславі мітинг зібрав близько 20 тисяч учасників

Словаки виступають проти спроб офіційної Братислави ліквідувати спеціальну прокуратуру, що розслідує резонансні злочини.

Тисячі словаків вийшли на вулиці міст країни в п’ятницю, 11 січня, на протест проти нового уряду популістського прем’єр-міністра Роберта Фіцо. Причини мітингів полягають в планах офіційної Братислави запровадити зміни в кримінальному кодексі країни. Про це повідомляє Associated Press.

Уряд прагне ліквідувати спеціальну прокуратуру, що розслідує резонансні злочини, зокрема й справи, пов’язані з наближеними до прем’єра особами. 

Вдночас справи про хабарництво, організовану злочинність та екстремізм планують передати до обласних прокуратур, які не займалися такими злочинами протягом 20 років. Заплановані зміни також передбачають пом’якшення покарань за корупцію, .

У Братиславі, за оцінками поліції, мітинг зібрав близько 20 тисяч учасників. Люди з прапорами ЄС та Словаччини скандували “Ганьба!”, “Мафія!” і “З нас досить Фіцо!”.

Місцеві ЗМІ зазначають, що мітинги в інших містах зібрали від кількох сотень до кількох тисяч людей.

Зміни, запропоновані урядом Фіцо, ще потребують схвалення парламенту та глави держави.

Трипартійна коаліція має більшість для подолання можливого вето Зузуани Чапутової і готова скористатися конституційною процедурою оскарження закону.

Як ми вже писали, Словаччина відмовилася підписувати декларацію, яка містить засудження постачання північнокорейських ракет до Росії.

Президентка Словаччини закликала передати Україні зброю

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button