Світ

У Швеції виявлено родовище рідкісноземельних оксидів

У Швеції виявлено родовище рідкісноземельних оксидів

Фото: Википедия (иллюстративное фото)

Рідкоземельні елементи

Рідкоземельні мінерали необхідні для багатьох високотехнологічних виробничих процесів і використовують в електромобілях, вітряних турбінах, портативної електроніці, мікрофонах і динаміках.

 

Шведська державна гірничодобувна компанія LKAB повідомила про виявлення понад мільйон тонн рідкісноземельних оксидів у районі Кіруни у найбільшому відомому родовищі в Європі. Про це пише Reuters.

 

“Це хороша новина не тільки для LKAB, регіону та шведського народу, але і для Європи та клімату. Це може стати значною допомогою для виробництва критично важливої сировини, абсолютно необхідної для забезпечення екологічного переходу”, – заявив генеральний директор LKAB Ян Мостром.

 

Зазначається, що рідкісноземельні мінерали необхідні для багатьох високотехнологічних виробничих процесів і використовують у електромобілях, вітряних турбінах, портативній електроніці, мікрофонах і динаміках.

 

Повідомляється також, що рідкісноземельні метали зараз не видобуваються в Європі, тому Європа залежить від імпорту з інших країн. У той же час, прогнозується, що попит на них зросте через нарощування виробництва електромобілів та відновлювану енергію.

 

У LKAB заявили, що планують подати заявку на отримання концесії на видобуток у 2023 році, але пройде, як мінімум, 10-15 років, перш ніж буде можливим видобуток і відвантаження мінералів на ринок.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button