Світ

У Швеції активно обговорюють надання Україні винищувачів Gripen – ЗМІ

У Швеції активно обговорюють надання Україні винищувачів Gripen - ЗМІ

Фото: Defense Express

Saab JAS 39 Gripen

Рішення кількох країн передати винищувачі F-16 стимулювало уряд Швеції розглянути питання передачу своїх винищувачів.

Уряд Швеції нині активно обговорює передачу Україні винищувачів Gripen. Про це повідомляє американське видання Politico.

Рішення Норвегії, Данії, Бельгії та Нідерландів передати винищувачі F-16 Києву зробило надання Україні Gripen більш обговорюваною темою в уряді Швеції.

Експерти зазначають, що українським пілотам та інженерам потрібно буде пройти навчання з незнайомими системами, тому на передачу цих літаків Україні може піти майже рік. 

Разом з тим, Gripen можуть суттєво помогти Україні контролювати свій повітряний простір, адже вважаються відносно дешевими й простими в обслуговуванні.

Ці літаки можуть працювати з коротших, вужчих злітно-посадкових смуг, включаючи імпровізовані злітно-посадкові смуги на прямих ділянках автомагістралей, що зменшує ризик скупчення літаків на великій базі та їх знищення внаслідок однієї ворожої атаки. 

Шведські винищувачі мають спеціальне обладнання для протидії російським літакам та радарним системам класу “земля-повітря”.


Saab JAS 39 Gripen – багатоцільовий винищувач четвертого покоління.

Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий літак, що здатний виконувати різні завдання.

Нагадаємо, українські пілоти провели тестові польоти на шведських винищувачах Gripen.

Швеція розгляне надання Gripen Україні – ЗМІ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button