Світ

У Швейцарії запропонували переглянути нейтралітет через війну в Україні

У Швейцарії запропонували переглянути нейтралітет через війну в Україні

Фото: Unsplash

У Швейцарії пропонують переглянути нейтралітет через війну в Україні

Нинішній нейтралітет вплинув на відносини Швейцарії з іншими країнами, які хотіли б відправити в Україну зброю зі швейцарськими компонентами, але не можуть.

Переглянути нейтралітет, поглибити співробітництво з НАТО та ЄС запропонувала владі країни експертна робоча група з питань безпеки Швейцарії, створена Міністерством оборони. Про це у суботу, 31 серпня, пише Politico.

“Після нападу Росії на Україну нейтралітет Швейцарії знову став предметом політичних дебатів – як усередині країни, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з метою прояснити її позицію зростає”, – йдеться в доповіді.

Експерти не пропонують Швейцарії повністю відмовитися від нейтралітету і вступити до НАТО, але закликають поглибити звʼязки з Альянсом і ЄС для спільної підготовки, захисту від балістичних ракет, двосторонніх і багатосторонніх навчань.

Також експерти закликають збільшити військові витрати країни до 1% ВВП до 2030 року. Зараз же Швейцарія витрачає на оборону 0,76% ВВП.

Автори доповіді також радять зняти заборону на реекспорт зброї, адже наразі Берн забороняє продавати озброєння країнам, які перебувають у стані війни. Через це експорт зброї торік скоротився на 27% і становив менше ніж 746 мільйонів євро.

Уряд Швейцарії дозволив НАТО відкрити у Женеві офіс зв’язку для міжнародних та неурядових організацій. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 6 =

Back to top button