Світ

У Швейцарії заговорили про повернення українців

У Швейцарії заговорили про повернення українців

Фото: Unsplash

У Швейцарії перебувають 11 тисяч українців, які підлягають військовій службі

В Швейцарії кажуть, що мають допомогти Україні вирішити кадрову проблему та “зняти навантаження із важко обтяжених швейцарських міграційних структур”.

У Швейцарії представники щонайменше двох парламентських політичних партій почали публічно говорити про необхідність повернути в Україну військовозобов’язаних чоловіків. Про це у неділю 12 травня, повідомляє Neue Zürcher Zeitung.

Вказується, що на тлі призупинення Україною до 18 травня надання консульських послуг для військовозобов’язаних чоловіків та неможливості їх отримати без оновлення даних у ТЦК швейцарські політики почали говорити про біженців, які потенційно підлягають військовій службі в Україні.

За даними Федерального департаменту юстиції Швейцарії (FDJP) йдеться про близько 11 тисяч українських чоловіків, які проживають у країні.

“Заклики повертатися додому стають все голоснішими”, – пише видання.

Зокрема, національний радник Вільної демократичної партії (FDP) Крістіан Вассерфален заявив, що той, хто потенційно підлягає військовій службі в Україні, не має обґрунтованих претензій на статус захисту S, оскільки він спрямований насамперед на жінок, дітей та людей похилого віку, які потребують захисту. 

“Ми не хочемо приховувати де-факто дезертирів, які втекли з країни, оборонна війна якої тепер потребує їхньої присутності”, – заявив він. 

Інший політик – голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід наголосив, що таким чином швейцарці демонструють відсутність солідарності з Україною.

“Якби існування Швейцарії опинилося під загрозою, ми не були б раді, якби інші країни розмістили у себе сотні тисяч наших солдатів”, – сказав Шмід.

Він заявив, що планує провести розслідування із цього приводу. 

У свою чергу, голова Українського Товариства у Швейцарії Андрей Лужницький назвав такі заяви цинічними і такими, що є “морально-політичною заявою про банкрутство”.

“Це цинічна спроба вирішити українську проблему. І це від політиків країни, яка навіть не дозволила третім країнам передати швейцарську зброю для допомоги Україні. Якщо військовозобов’язаних справді відправлять назад, то сподіваюся, що їм дадуть зброю”, – сказав Лужницький.

Раніше в міноборони Польщі заявили, що Варшава може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому.

Посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи заявив, що українських чоловіків призовного віку силоміць з Польщі не повертатимуть, проте Варшава ще не вирішила, що з ними робити.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button