Світ

У Сенаті США закликали надати Україні систему Залізний купол


Сенатори попросили уряд дозволити передачу Києву одну з батарей Iron Dome, що має на озброєнні американська армія.

Американські сенатори Кріс Ван Голлен і Ліндсі Грем закликали Комітет Сенату в справах збройних сил сприяти передачі Україні додаткових засобів протиповітряної оборони США. Зокрема, йдеться про системи Залізний купол. Про це йдеться у листі сенаторів від обох партій.

Законодавці зазначили, що хоч США вже передали Україні обладнання та боєприпаси для систем протиповітряної оборони Patriot та HAWK, проте є необхідність додаткової допомоги.

Командувач космічної та протиракетної оборони армії США генерал-лейтенант Деніел Карблер 9 травня заявив у Сенаті, що США нині мають дві батареї Залізний купол, одна з яких готова до розгортання, а на другій завершується впровадження нового обладнання, зазначили в листі.

“Щоб було зрозуміло, ми не просимо Ізраїль передати свої системи Iron Dome, які мають вирішальне значення для їхньої власної безпеки, а просимо дозволити Сполученим Штатам передати наші власні батареї, щоб допомогти народу України”, – пояснили законодавці.

Вони також додали, що в разі, якщо неможливо передати ці системи Україні, треба “шукати інші способи допомоги, зокрема передачу їх союзникам Сполучених Штатів під контролем та наглядом наших сил, щоб звільнити інші засоби протиповітряної оборони США для посилення потреб протиповітряної оборони України”.

Нагадаємо, в кінці травня 2023 року військові Ізраїля успішно випробували морську версію системи протиракетної оборони Залізний купол.

Додамо, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що його країна не може надати озброєння Україні через давні домовленості з Росією.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button