Світ

У Росії смертність медиків від коронавірусу в 16 разів вища, ніж в інших країнах

Смертність від коронавірусної інфекції серед лікарів в Росії у 16 разів вища, ніж в країнах зі співставними масштабами епідемії, передає 1NEWS з посиланням на УП.

“За підрахунками “Медіазони”, в Росії від коронавірусу загинули щонайменше 186 медичних працівників. Якщо вірити офіційній статистиці, то виходить, що кожен 15-й померлий від COVID-19 в країні – це медик. Це в 16 разів більше, ніж в шести країнах, де епідемія набула співставних  масштабів”.

Видання взяло за основу для дослідження “Список пам’яті” – меморіальний проект з іменами медиків, які загинули від коронавірусу, створений російськими лікарями. 18 травня в ньому було 222 імені. По 186 прізвищах загиблих журналісти знайшли підтвердження в інших джерелах – у повідомленнях місцевої влади, ЗМІ, соцмереж, родичів.

Відзначається, що дві третини всіх підтверджених випадків припадає на 4 регіони, які стали найбільшими вогнищами поширення інфекції: Москву, Московську область, Петербург і Дагестан.

Близько половини загиблих – це молодший і середній медичний персонал. Найчастіше в Росії від COVID-19 вмирають медсестри (38 випадків смерті).

Також померли від коронавірусу 18 хірургів, 15 терапевтів, 14 санітарів, 13 фельдшерів швидкої допомоги, 12 водіїв “швидкої”, 11 анестезіологів-реаніматологів.

За даними видання, частка медиків серед загальних смертей від коронавірусу в Россі становить майже 7%. Для порівняння, в Ірані ця частка – 1,59%, в Італії – 0,65%, у Великобританії – 0,53%, у США – 0,48%, в Іспанії – 0,27% і в Німеччині – 0,23%.

“Медіазона” вважає, що ситуацію зі смертністю серед російських лікарів можна пояснити двома причинами: заниженою статистикою в цілому щодо померлих від COVID-19 і високим професійним ризиком через те, що медикам не вистачає засобів індивідуального захисту.

 

 

 

 

Back to top button